in

Nemet: Kvalitetan i primjereno nagrađen radnik ključ je uspjeha u turizmu

Katarina Nemet - Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je za saborskom je govornicom govorila o nadolazećoj turističkoj sezoni te naglasila kako su već sada brojke vrlo dobre, a booking za nastavak predsezone i glavnu sezonu daje nadu za još jednu uspješnu turističku sezonu, no upozorila je na gorući problem koji bi nam i ove godine mogao stvarati probleme, a to je nedostatak radnika.

Napomenula je da prema jednoj od procjena, ovog ljeta će u turističkom sektoru manjkati oko 35.000 radnika u gotovo svim zanimanjima turističke branše.

– Taj je problem, kao što sam već rekla, prisutan godinama, a sasvim je očigledno kako će nas još dugo pratiti. Dogodilo nam se neminovno, ulaskom u Europsku uniju hrvatski državljani dobili su mogućnost svoju egzistenciju riješiti u razvijenijim državama Europe, u kojima su bolje plaće, uvjeti rada, životni standard, naglasila je Nemet.

Upozorila je da se budućnost gospodarstva, a tako i turizma nikako ne može graditi na uvozu radne snage te prenijela mišljenje struke da bi upravo država u suradnji s poslodavcima i sindikatima, primarno trebala izraditi strategiju za kompletno gospodarstvo te pritom odgovoriti na pitanja koliko treba radnika iz koje struke.

Također, stručna javnost i turistički sektor slažu se da rješenje na duge staze leži u dugoročnoj pripremi obrazovnog sustava, uz prethodno definiranje sektorskih potreba.

Usput rečeno, ista ta stručna javnost nedavno je u jednom javno predstavljenom istraživanju konstatirala kako nam je pristup i ovoj temi stihijski, kako nam se i sam turizam događa stihijski, konstatirala je zastupnica IDS-a.

Istaknula je kako i poslodavci moraju prihvatiti činjenicu da je radnik ključ uspjeha i da bez dobrog i kvalitetnog, ali zadovoljnog te primjereno nagrađenog radnika, nema perspektive ni u jednoj branši, pa ni u turizmu.

– Moramo shvatiti da su na naplatu došla vremena kada se prema radnicima odnosilo po principu  „ako nećeš ti, ima toliko drugih koji hoće“. A opet, dobro je primijetio netko, može li se po tom pitanju uopće išta promijeniti sve dok se ljudi, radnici i radnice i dalje, bez pardona, nazivaju – radnom snagom, zaključila je Nemet.

Izvor Ured za odnose s javnošću IDS-a

Ilustracija Pixnio/Bicanski policija

Potukli se 62-godišnjak i 63-godišnjak – Jedan je teško ozlijeđen

Otvorena izložba likovnih radova Centra za inkluziju u Puli