in

Nemet: Ministarstvo mora hitno osigurati bolje uvjete za liječenje onkoloških pacijenata

Foto IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, danas je u Saboru ukazala na problem s uređajem za zračenje onkoloških bolesnika u KBC-u Rijeka, koji je više vremena izvan funkcije, nego u funkciji, što predstavlja veliki problem brojnim pacijentima Primorsko-goranske i Istarske županije koji gravitiraju u KBC-u Rijeka.

Istaknula je kako je nakon upita zabrinutih pacijenata postavila i pisani upit Ministarstvu zdravstva – poduzima li se što po pitanju rješavanja tog problema, odnosno je li možda u planu i nabava novog uređaja te naglasila da je dobila odgovor kako je nabava uređaja u završnoj fazi.

Prije nekoliko dana, pojavila se informacija da su potpisani ugovori o javnoj nabavi ukupno 21. linearnog akceleratora – kako se uređaj stručno zove – za šest hrvatskih bolnica, među kojima je i KBC Rijeka.

Napomenula je da ova vijest izuzetno raduje, no ono što malo manje raduje je to da je rok isporuke – kraj 2025. godine, dakle praktično još gotovo pune dvije godine, što je zaista previše za one koji boluju od teških bolesti i kojima je ponekad svaki dan bitan, a kamoli toliki period.  

Apelirala je na resorno Ministarstvo i tvrtke s kojima su ugovori potpisani da ukoliko je moguće – da se ti rokovi skrate, također da se odgovorno odrade sve nužne procedure, da se ne bi zbog proceduralnih ili nekih nepravilnosti ti rokovi dodatno pomaknuli, a posebno je pozvala Ministarstvo da u ove dvije godine dok se čekaju novi uređaji, poduzme sve radnje kako bi pacijenti kojima je pomoć sada potrebna bili adekvatno liječeni.

-Svima nama mora biti jasno kako baš oni nemaju vremena čekati, njima je liječenje potrebno odmah jer kako možemo često čuti – zdravlje nema alternativu, kao ni cijenu, zaključila je Nemet, objavio je IDS u priopćenju.

Foto Istarska županija

POTRES U IDZ-u: Župan o ostavci ravnatelja Istarskih domova zdravlja – Sustav funkcionira, sutra će objaviti ime privremenog čelnika

Maškarano ludilo zahvatilo Badernu – Za sve je krivo Smećko Šporkačun