in

Nemet na strani žena pri izmjenama zakona: Smanjimo neravnopravnost u poreznom sustavu!

Foto IDS

Danas je u saborskoj raspravi zastupnica kluba IDS-a, Katarina Nemet, izrazila podršku inicijativi koja je i formalno pretočena u prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Radi se o prijedlogu smanjenja porezne stope sa 25% na 5% na ženske higijenske potrepštine, uloške i tampone, a u prilog tome idu i brojke koji svjedoče o tome koliko si žena te osnovne higijenske potrepštine ne može priuštiti.

-Žena ne može i ne smije biti zakinuta i dodatno oporezovana samo zato što je žena i što ima potrebe koje joj je priroda dala i koje ne može birati. Dakle, ponovit ću kako apsolutno podržavam predloženo smanjenje PDV-a na predloženih 5% no mišljenja sam kako tu ne treba stati, kako to treba biti tek prvi, prolazni korak ka daljnjem solidariziranju društva s tim neizbježnim ženskim potrebama, korak ka omogućavanju da te elementarne potrepštine budu potpuno besplatne. Postoje već takvi pozitivni primjeri, kao što je na primjer postavljanje automata na kojima se besplatno mogu uzimati ženske higijenske potrepštine, pa zašto ih i mi ne bi slijedili?- upitala je Nemet.

Nemet je naglasila kako treba izaći u susret mladim ženama, nekada još i djevojčicama, koje se još školuju, studiraju, nemaju izvore prihoda i kojima je to dodatni financijski teret. Zastupnica je potvrdila da će klub IDS-a podržati prijedlog Zakona pri čemu je apelirala na sve kolegice i kolege, neovisno o stranačkoj pripadnosti, o tome jesu li žene i muškarci, tražeći da prije svega budu solidarni, dobronamjerni i empatični ljudi, priopćeno je iz Ureda IDS-a.

opća bolnica pula mornarička covid odjel

Petak: U Istri opet veliki broj novozaraženih, loša vijest iz pulske bolnice

pomorska policija

Policija uhvatila talijansku ribaricu u krivolovu kod Limskog kanala