in

Nemet: Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama velik su društveni problem

Danas je u saborskoj raspravi zastupnica kluba IDS-a, Katarina Nemet, govorila o izmjenama kaznenog zakona koje se tiču sankcioniranja obiteljskog nasilja, zlostavljanja i iskorištavanje djece te zlostavljanja partnera zlouporabom spolno eksplicitnih sadržaja.

– Navedena kaznena djela nisu jednokratni čin koji se zaboravlja već ostavlja velike, traumatične posljedice za žrtvu koja je u podređenom položaju u odnosu na počinitelja. Psihičko i fizičko nasilje je nedopustivo, a žrtve su nažalost često etiketirane. Stoga, podržavam odredbe koje primjerenije štite žrtve jer je to prvi korak prema promjeni. Pozdravljam izmjene koje izriču obvezne sigurnosne mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva kao i ukidanje zastare za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Djeca su posebno osjetljiva i ranjiva skupina i stoga zastaru treba ukinuti za bilo koje kazneno djelo usmjereno na njihovu štetu, a ne samo za teška djela, objašnjava zastupnica.

Na kraju je zastupnica potvrdila da podržava i što je u kazneni zakon, kao zatvorom kažnjiva kategorija, uvrštena i zlouporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja. Objasnila je da je riječ o osvetničkoj pornografiji koje su mnoge države već prepoznale kao kazneno djelo i primjereno ga sankcioniraju te je dobro da to čini i Hrvatska.

– Riječ je o delikatnoj problematici i zato mi kao društvo imamo obvezu i odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo žrtve i spriječimo njihovo stradavanje, zaključila je Nemet.

Izvor IDS-DDI

SURADNJA LOKALNIH KREATIVACA: Linije na novoj porečkoj rivi uz QR kodove pričaju priču o povijesti

UMAG: Motorist s 2,22 promila sletio van ceste – teško je ozlijeđen!