in

Nemet: Neodgovornost pojedinaca ne smije ugroziti turističku sezonu!

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet za saborskom je govornicom danas izrazila zadovoljstvo što se turistička sezona, unatoč otegotnim okolnostima uzrokovanima Covid pandemijom, odvija relativno uspješno, izrazivši nadu da će se ovaj pozitivan trend, unatoč stalno prisutnoj neizvjesnosti, održati i u nastavku sezone.

– Nadaju se tome i svi naši turistički djelatnici koji svakodnevno ulažu maksimalne napore u ovim specifičnim i nimalo lakim okolnostima. Na tome im treba čestitati i zahvaliti i poželjeti im što uspješniji i što duži nastavak sezone, poručila je Nemet, dodajući da, osim što posljednje dvije godine muku muče s pandemijom, turistički djelatnici i dalje nailaze na niz drugih problema, koje je ova korona kriza samo dodatno apostrofirala. Prije svega istaknula je veliko porezno, ali i parafiskalno opterećenje, koje hrvatsku turističku branšu već godinama stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju iz drugih zemalja.

– Apeliram stoga na Vladu, na premijera Plenkovića i resorne ministre, da pokažu dobru volju i razumijevanje, te da što prije poduzmu korake u pravcu fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja, za kojima naš turizam jednostavno vapi, naglasila je Nemet.

Upozorila je i kako velik broj turista, posebno onih u tzv. nekomercijalnom smještaju, dakle stranaca vlasnika kuća i stanova za odmor, ne prijavljuje svoj boravak i ne plaća boravišnu pristojbu, čime u značajnoj mjeri zakidaju javne proračune, naglasivši kako ovlasti i autonomiju u nadzoru i sankcioniranju smještaja ‘na crno’ treba prepustiti jedinicama lokalne samouprave i lokalnim turističkim zajednicama.

Svoj je današnji istup za saborskom govornicom zaključila riječima:

„Duboko se nadam da nam se ove godine neće ponoviti prošlogodišnja situacija kada je sezona naprasno prekinuta u punom jeku, sredinom kolovoza. Ovisit će to naravno o epidemiološkim mjerama i odlukama zemalja iz kojih nam turisti dolaze, no jasno je da ćemo mi sami dobrim dijelom utjecati na te odluke, baš kao što je to bilo i lani. Želim vjerovati da smo nešto naučili na prošlogodišnjim greškama i da se neće ponovo dozvoliti da pojedinci svojim neodgovornim potezima kompromitiraju povoljnu epidemiološku situaciju i time ugroze turističku sezonu i sve ono dobro što je do tada učinjeno.“

Izvor Ured IDS-a

20-godišnjak teško ozlijedio starijeg muškarca

policija mup kombi

KAŠTELIR: Policija našla vozača koji je udario pješakinju i pobjegao s mjesta nesreće