in

Nemet: Za smještaj “na crno” i neprijavljivanje gostiju hitno naći rješenje

Foto TZ Novigrad

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet za saborskom je govornicom govorila o turističkoj sezoni koja je lagano na izmaku te naglasila da nas svakako raduju brojke dolazaka i noćenja, što odmah znači i dobre financijske rezultate te posebno napomenula kako je raduje činjenica što je Istra opet bila među najboljima po rezultatima i dala svoj veliki doprinos.

Foto IDS - Katarina Nemet
Foto IDS – Katarina Nemet

Uputila je i veliku zahvalu i čestitke svim turističkim djelatnicima koji su na svojim leđima iznijeli još jednu zahtjevnu i izazovnu sezonu i to unatoč nedostatku radnika, unatoč pretjeranom fiskalnom i parafiskalnom opterećenju te unatoč svim drugim problemima, preprekama i izazovima.

No, osvrnula se i na kronični problem hrvatskog turizma, kao što je neprijavljivanje gostiju u tzv. nekomercijalnom smještaju.

-Riječ je o vlasnicima stanova i kuća za odmor, većinom stranim, ali i hrvatskim državljanima koji imaju zakonsku obvezu prijaviti se kao turisti i plaćati turističku pristojbu, a pritom ostvaruju velike popuste i pogodnosti. No, unatoč svim tim izuzetno povoljnim uvjetima, velik broj njih godinama ne prijavljuje svoj boravak i ne plaća pristojbu, a javna je tajna da dio njih smještaj i iznajmljuje, „na crno“, čime u značajnoj mjeri zakidaju javne proračune, od lokalnih do državnog, kazala je Nemet.

Dodala je kako je 2020. godina dala naslutiti o kakvim brojkama i izgubljenim prihoda je riječ, kada su se zbog pandemije korona virusa postrožile kontrole prelaska granice, pa su državljani određenih zemalja prilikom povratka u svoju državu morali dokazivati turistički boravak u Hrvatskoj.

Naglasila je kako je odmah po normalizaciji prijelaza državnih granica nestala potreba za dokazivanjem turističkog boravka u Hrvatskoj, pa su se samim time stvari vratile na staro i problem je i dalje prisutan te dodala da se nažalost pravo stanje stvari, odnosno prave brojke ne mogu sa sigurnošću ni znati jer sustav ne funkcionira kako treba i mehanizmi kontrole ne postoje ili se ne primjenjuju.

Ističe da postojeći zakonski okviri koji reguliraju ovu problematiku nisu adekvatni i učinkoviti i treba ih što prije mijenjati. Smatra da bi spuštanje ingerencije na lokalnu i regionalnu razinu, uz odgovarajući zakonski okvir, umnogome pomoglo da se ova, ali i niz drugih sličnih situacija riješe na višestruku korist.

 -Riječ je dakle, o još jednom segmentu toliko potrebne decentralizacije koju mi u IDS-u oduvijek zagovaramo, a ovaj primjer samo je jedan od argumenata koji nam u tome daje za pravo, zaključila je Nemet.

Izvor IDS

luksuzni autombili na rivi

POREČ: U petak i subotu brojna sportska, zabavna, gastro i edukativna događanja

U subotu 1.10. u Vrsaru započinje obilježavanje Dječjeg tjedna kreativnim radionicama