in

NIVIO STOJNIĆ, kandidat za načelnika Tara: U planu poticajna stanogradnja za mlade i sportska dvorana s bazenom

Nivio Stojnić

Na predstojećim lokalnim izborima kao nezavisni kandidat kandidirao se za načelnika Općine Tar-Vabriga aktualni sindako Nivio Stojnić. Funkciju čelnog čovjeka općine Stojnić obnaša od 2007. godine. Do prošle godine bio je član IDS-a, a nakon izlaska iz te stranke nastavio je voditi općinu kao nezavisni. Pod njegovim vodstvom ova mala općina prije korone proglašena je najbogatijom malom općinom u Istarskoj županiji prema proračunskim prihodima po broju stanovnika.

Što je ostvareno u proteklom mandatu i je li bilo poteškoća u radu zbog pandemije?

U proteklom četverogodišnjem razdoblje bilježimo ostvarenje velikih projekata za našu Općinu.Zahvaljujući uspješnoj suradnji sa svim članovima predstavničkog tijela usvojene su odluke koje su bile temelj za ostvarenje milijunskih projekata koji čine prepoznatljivost našega mjesta.

Poteškoća gotovo da nije ni bilo dok nije započela pandemija SARA-CoV-2. Usprkos tome uspješno smo realizirali projekt izgradnje uljare u prošloj godini, dovršavamo projekt izgradnje obiteljske kuće za jednu potrebitu peteročlanu obitelj, pokrenuli smo izradu velikog broja prostorno-planske dokumentacije a nedavno smo započeli i s rekonstrukcijom dijela Istarske ulice-Brajde-Vladimira Gortana. Pandemija nas je možda malo usporila, no nije nas zaustavila.

Navedite najznačajnije investicije koje su realizirane u protekle četiri godine?

Jedna od najvažnijih bila je zasigurno izgradnja i opremanje novog vrtića „Morski konjić“, zatim obnova kuće u centru Tara gdje je smještena kuća tradicijske gastronomije „DeguStazione“, izgradnja uljare i obnova tarskog zvonika. Za gradnju ribarske luke u Santa Marini dobiveno je bespovratnih 37 milijuna kuna posredstvom Ministarstva poljoprivrede u okviru mjere 1.23/1.24. “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”.

Izgrađene su brojne ceste diljem općine, a planiraju se nove. Općina je financirala izradu kompletne projektne dokumentacije potrebne za gradnju kružnog toka prema Lanterni i za kružno raskrižje prema St. Blek.

Od ishodovane dokumentacije izdvajam i građevinsku dozvolu za montažno kružno raskrižje na križanju Pazinske i Porečke ulice u Taru koji je ujedno i izgrađen i pušten u promet; ishodovana je građevinska dozvola za gradnju kružnog raskrižja kod groblja u Vabrigi i u Ulici Velog Jože.

Crkva sv. Martina u Taru

Planiramo urediti parkiralište i igralište u Rošinima pokraj Društvenog doma koje će imati fitnes zonu – street workout sa spravama za vježbanje, antitraumatsku podlogu, staze, rubnjake oko parka, klupe, kante i nova rasvjetna tijela. U Rošinima je počela i gradnja kanalizacije.

Jeste li gradnjom novog vrtića pokrili sve potrebe roditelja?

U trenutku osnivanja Općine na našem su području djelovale tri vrtićke skupine od kojih su dvije bile u sastavu Dječjeg vrtića „Radost“ Poreč a jedna u sastavu Dječjeg vrtića „Paperino“, ukupnog kapaciteta 60-ak djece.

Paperino je 2013. zahvaljujući našoj financijskoj podršci i podršci Talijanske unije otvorio novi Područni vrtić u sklopu nove zgrade Zajednice Talijana „Giovanni Palma“, u suradnji s nama i Talijanskom unijom. Novi je vrtić izgrađen za smještaj jedne jasličke i jedne vrtićke skupine odnosno za oko 30 djece.

Realizacijom ovog projekta naša je Općina prvi put, na opće zadovoljstvo velikog broja mještana, na svom području imala jasličku skupinu te jedan veliki dio roditelja nije više imao problema sa smještajem svoje djece i nesmetanim odlaskom na posao. Ubrzo se uvidjelo da ni ovo nije dovoljno te se krenulo u projektiranje nove vrtićke zgrade.

Trenutno je u „Morskom konjiću“ smješteno 70-ak djece u jednoj jasličkoj, jednoj mješovitoj i dvjema vrtićkim skupinama. Zajedno s „Paperinom“ naše mjesto se može pohvaliti da je u protekloj 2020. godini uspio smjestiti svu djecu predškolske dobi, a valja napomenuti da, ukoliko bude potrebno više mjesta, „Morski konjić“ raspolaže još jednom prostorijom za prihvat djece kada za to bude došao trenutak.

S obzirom da je pandemija značajno utjecala na proračun jeste li uspjeli održati socijalni standard?

Da. Čvrsto mogu reći da naši mještani nisu osjetili smanjeno punjenje proračunske blagajne. Jedino što je privremeno ukinuto jest isplata stipendija i to za razdoblje od travnja do svibnja 2020. godine kada je zbog novonastale pandemije stupila na snagu Odluka Vlade RH o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu. U narednom su razdoblju stipendije redovno isplaćene.

Nastavilo se s isplatom naknada za novorođene bebe u visini od 2.000 kuna po djetetu, sufinanciran je boravak u vrtiću i prehrana u osnovnoj školi. Sukladno odredbama Odluke o socijalnoj skrbi isplaćene su mjesečne pomoći umirovljenicima i odobren veliki broj pomoći.

Naši su umirovljenici u prošloj i ovoj godini ostvarili pravo na jednokratnu pomoć povodom Uskrsa, a nisu izostale ni božićnice u prosincu.

U znak solidarnosti već u ožujku protekle godine smanjene su plaće svim općinskim službenicima, dužnosnicima, djelatnicima trgovačkih društava i ustanova čiji je osnivač Općina, te ujedno su obustavljene isplate naknada članovima Općinskog vijeća te svih radnih tijela.

Na koji ste način izašli u susret poduzetnicima na vašem području kako biste im pomogli ublažiti negativne posljedice koronavirusa na njihovo poslovanje?

U 2020. godini donijeli smo niz mjera za pomoć poduzetnicima. To su odluke o privremenom beskamatnom obročnom plaćanju komunalnog doprinosa, odgodi obročnog plaćanja kupoprodajne cijene u postupcima raspolaganja nekretninama u općinskom vlasništvu, zatim o djelomičnom oslobađanju od plaćanja zakupnine za zakup zemljišta u općinskom vlasništvu, potom o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja zakupnine za poslovne prostore za ožujak, travanj, svibanj i lipanj.

U ovoj smo godini donijeli odluku o djelomičnom oslobađanju od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u 2021. godini i plaćanja komunalne naknade. Također, djelomično smo ih oslobodili plaćanja zakupnine za zakup zemljišta u vlasništvu Općine.

Koje su najvažnije investicije koje su u vašem programu za iduće četiri godine?

Kao najvažnije bih istaknuo izgradnju Radne zone Tar, sportske dvorane s bazenom i atletske staze ispod novog vrtića. Među prioritetima su nam gradnja doma za starije i nemoćne osobe i poticajna stanogradnja za mlade obitelji, obnova zgrade općinske uprave, te prva faza obnove kaštela i susjednog trga.

U planu je i nastavak izgradnje kanalizacijske mreže u vanjskim naseljima,  proširenje građevinskog područja na području cijele općine i proširenje djelatnosti tvrtke Momperlon kako bismo mogli urediti difuzni hotel i time otvoriti nova radna mjesta. Također, planiramo urediti i novi dječji park u Vabrigi. Cilj svih investicije jest zadržati mlade ljude u našoj općini.

U petak stiže novo pogoršanje vremena, za vikend povoljno

maske maskice korona covid

Istra u četvrtak – 11 novozaraženih, nažalost preminula jedna osoba