in

POREČ: Vladimir Sladonja kandidat SDP-a za gradonačelnika

Vladimir Sladonja/Arhiv

Porečki SDP kao svog kandidata za gradonačelnika predstavio je danas Vladimira Sladonju, poduzetnika i gradskog vijećnika. Donosimo njihovo priopćenje u cijelosti u kojem je Sladonja pojasnio motive svoje kandidature.

Istaknuo sam svoju kandidaturu za gradonačelnika Grada Poreča jer sam uvjeren da su promjene koje zagovaram u Poreču nužne a naročito u ovim trenucima krize i stagnacije.

Kvalitetna promjena vlasti koju sa svojim timom nudim je preduvjet  demokratizacije odnosa u društvu i jedini lijek protiv klijentelizama i korupcije. Nudim promjene i zaokret, nudim jasnu viziju, nudim svim građanima potrebnu perspektivu u odnosima koji su cementirani u Poreču u proteklih četvrt stoljeća, ali bez revanšizma.

Svjestan sam da većina naših sugrađana koji pošteno i vrijedno rade u gradskim i javnim institucijama, pa i većina članova IDS-a dijele moje mišljenje, ali se zbog straha od represije ne mogu slobodno uključiti u političke procese i javno govoriti. Stoga svima poručujem da je vrijeme promjena došlo, izađimo na izbore i dajmo svoj doprinos promjenama i perspektivi.

Svi koji žele upravljati javnim dobrom moraju biti neovisni o raznim partikularnim interesima i moraju samostalno odlučivati u korist građana, a ne u korist  interesnih skupina.

Zato se ja nisam uključio u političko djelovanje odmah po završenom školovanju, već u trenutku kada sam se afirmirao u struci i riješio sve svoje egzistencijalne probleme.

Za razliku od mojeg konkurenta, između moje poslovne karijere i stranke nema nikakvih dodirnih veza, ja stranci ništa ne dugujem, osim osobnog svjetonazora i sklopa vrijednosti koji me čine čovjekom socijaldemokratske opcije, koja je najbliža običnom čovjeku. 

Smatram da je SDP danas jedina brana protiv klijentelizma i korupcije te se baš zato zahvaljujem mojoj stranci što je podržala moju odluku da postanem gradonačelnik Poreča.

Smatram da imam znanja i energije, Imam spreman i iskusan tim i  ljude sa  znanjem i iskustvom,  mogu voditi Poreč na puno bolji način u odnosu na kadrove koji izlaze iz IDS-ovog inkubatora.

Uvjeren sam da je alternativa koju Vam ja sa svojim timom nudim vrijedan i nužno potreban korak, upravo sad u doba duboke krize koja je pred nama i koja će promijeniti ekonomske i društvene odnose. Imamo tim kompetentnih ljudi, imamo viziju, znamo i možemo promijeniti Poreč i dati mu onu dodanu vrijednost koja mu nedostaje.

Porečka zbilja je jedno a predodžba o Istri, u glavama članova stranke koja vlada Porečom već više od 28 godina, je nešto sasvim drugo.

Kažu: Poreč je daleko iznad prosjeka Hrvatske, to je grad blagostanja,  a “naša je vlast ojačala poziciju domaćih ljudi”.

Svi znamo da je to jeftina i  populistička fraza. Našu su sadašnjost gradili naši očevi, naša budućnost  temelji se na njihovom minulom radu. 

Poslijeratna generacija izgradila je dva velika poduzeća, Plavu Lagunu i Rivieru koji su sedamdesetih godina postali pojam europskog turizma. Restović i Štifanić nisu dočekali privatizaciju tih poduzeća, to su proveli neki drugi ljudi devedesetih godina prošlog stoljeća, uz pomoć svesrdnu IDS-a a nama su ostale mrvice.

Danas se moramo okrenuti budućnosti i sa tim tvrtkama graditi nove odnose na partnerskoj razini, a ne na način da je interes građana Grada Poreča u podređenom položaju, kao do sada. Građani Poreča ne smiju biti jefnina radna snaga već dodana vrijednost Porečkog turizma.

U tijeku su procesi kojima se regulira status tzv. „turističkog zemljišta“ i to je posljednja šansa da se zaštiti javni interes građana Poreča u obalnom pojasu mora.

Smatram da projekt uređenja uvale Peškera, koji planiram realizirati  u svom mandatu mora biti na dobrobit svih naših građana i poduzetnika.

Taj projekt se mora realizirati na modelu novog razvoja Poreča sa osloncem na naše građane i poduzetnike. 

Korona je samo potencirala već stvoreno loše stanje, dakle ona nije jedini uzročnik krize. Naša istraživanja govore da je 62% stanovništva Grada Poreča na rubu siromaštva, a većina malog gospodarstva je iscrpljena.

Danas umjesto klasičnog radništva imamo prekarijat, odnosno veliku većinu naših građana koji žive u neizvjesnosti od budućnosti.

Tu spadaju radnici u tvrtkama velikog kapitala u ugostiteljstvu i trgovini, ali i svi naši mali poduzetnici i obrtnici sa svojim zaposlenicima, kao i poljoprivrednici i umirovljenici, odnosno svi oni koji u novim odnosima nisu u poziciji moći.

Mislim da je na nivou naše lokalne zajednice potrebno novo pozicioniranje „domaćih ljudi“ u odnosu na nove moćnike.

 Nastojati ću okupiti sve najbolje i najsposobnije žene i muškarce u Poreču bez obzira na stranačku pripadnost da bi se Poreč vratio Porečanima i kako bi zaštitili naše sugrađane koji su se našli u teškoj socijalnoj situaciji.

Dragi moji sugrađani, sad je trenutak da izađemo na izbore i da glasamo za toliko nužne promjene, glasamo za Poreč koji ima sigurnu budućnost, glasamo za našu djecu i naše roditelje. Lista SDP-a i ja, Vladimir Sladonja, kao budući gradonačelnik to sigurno možemo provesti u djelo jer imamo viziju, imamo tim, imamo znanja i odgovornost za naš Poreč.

 

Istarski stožer objavio do kada će kladionice i casina biti zatvoreni

DERBI: Umažani bolji od Porečana