in

PRIPREME ZA EU IZBORE: HSU se pridružio Amsterdamskoj koaliciji koja očekuje dva zastupnika

Foto: Ids-ddi.com

Predsjednici stranaka IDS, GLAS, HSS i PGS koji tvore Amsterdamsku koaliciju danas su s predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom potpisali aneks sporazuma o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima za Europski parlament te su ujedno najavili  kako će do 23. veljače predstaviti zajedničku listu kandidata, objavio je IDS na svojim službenim web stranicama.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako će se Amsterdamska koalicija svim silama boriti za prava umirovljenika ne samo u Hrvatskoj, već i u europskim institucijama u kojima se donose mnoge odluke koje izravno utječu na kvalitetu njihova života.

– Hrvatska može biti fantastična zemlja za život. Ali to nije. I to treba promijeniti. Amsterdamska koalicija utjelovljuje drugačiju Hrvatsku. Ovi europski izbori biti će utakmica između dvije Hrvatske i dvije Europe, one zatvorene, nerazvijene i one otvorene, prosperitetne te perspektivne koja u međunarodnim izvješćima neće stršati kao negativan primjer, zaključio je Miletić.

– Amsterdamska koalicija sada dobiva partnera koji već petnaest godina u parlamentu radi na definiranju socijalnih minimuma, ispravljanju nepravdi u mirovinskom, socijalnom i zdravstvenom sustavu, kazao je Hrelja naglasivši i kako je cilj na izborima za EU dobiti dva zastupnika.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak istaknuo kako je cilj Amsterdamske koalicije biti najjača politička opcija u Hrvatskoj.

– Iako ankete pokazuju da je to HDZ, najjača politička opcija su apstinenti – oni koji ne idu na izbore. Uvjeren sam da možemo biti faktor privlačnosti za one koji ne idu na izbore i nemaju za koga glasati. Što se tiče europskih politika, samo je jedna europska politika zamišljena prije dvadeset godina – ujedinjena Europa bez granica, Europa mira, napretka i tolerancije. Mi jedini u Hrvatskoj predstavljamo europsku politiku, HDZ predstavlja Orbanovu politiku, kazao je Beljak.

Izvijestio je kako se vode intenzivni razgovori s ravnateljem Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarevićem ocijenivši kako će on kao nezavisni najvjerojatnije ‘“braniti boje“ HSS-a na izborima za EU parlament.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš naglasila je kako su u Amsterdamskoj koaliciji izrazito svjesni jačanja desnog radikalizma i populizma u Europi te kako na predstojećim izborima žele biti najžešća „europska pro opcija“.

– Zadnje ankete pokazuju da smo najjača oporbena snaga u zemlji. Građani su prepoznali našu iskrenost, zalaganje te da budimo nadu i vjeru. Zalagat ćemo se za Europu i Hrvatsku te imamo dovoljno snage da kolegama u HDZ-u kažemo dosta je bilo, rekla je Mrak Taritaš naglasivši i svoju poruku SDP-u.

– U SDP-u imaju svoje probleme – kada ih riješe, neka se jave i sjest ćemo za stol. Mi idemo svojom politikom dalje, istaknula je Mrak Taritaš kazavši i kako će na listi za predstojeće EU izbore prvo biti netko iz IDS-a, pa zatim netko iz GLAS-a, HSS-a i HSU-a.

Naposljetku, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić ocijenio je kako u sjeni HDZ-a, posrnulog SDP-a i sada rastućih antisistemskih stranaka u Hrvatskoj sada nažalost nema stranaka koje promoviraju zdravi razum te kako u tome Amsterdamska koalicija ima veliku šansu, zaključuje se u objavi.

U subotu svečano otvaranje ceste Garbina – Valkarin

Ilustracija - Foto Zavičajni muzej Poreštine

Poreč: Radionice tradicijskog pletenja košara u muzeju počinju u veljači