in

Šef IDS-a: Ukidanje granica ojačat će turizam

Dalibor Paus - Foto IDS

„Pristupanje Hrvatske u Schengenski prostor najsretnija je vijest za Istru i njene građane u ovoj godini. Podrška Istrijana članstvu u EU bila je rekordno visoka i sada, kada će granični prijelazi postati stvar prošlosti, vjerujem da će svi osjetiti puni smisao ‘Europe bez granica’, pogotovo hrvatski i slovenski građani koji žive na pograničnom području a čija će svakodnevnica biti puno jednostavnija“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus povodom potvrdne odluke Vijeća Europske unije o ulasku Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Pristupanje Hrvatske Schengenu od 1. siječnja iduće godine i uvođenje eura kao zajedničke valute su važni vanjsko politički ciljevi naše zemlje. „Uz zajedničke vrijednosti liberalizma i tolerancije, zajednička valuta i sloboda kretanja unutar granica temelj su Europske unije i drago mi je da Hrvatska na taj način postati članica u punom smislu te riječi, a u čemu će uživati sadašnje i buduće generacije “, naveo je predsjednik IDS-a.  

Ulazak u Schengen imat će zasigurno pozitivne učinke na naše gospodarstvo. Jedinstvena je to prilika za naše gospodarstvenike, čije će poslovanje sada biti ubrzano i olakšano. „U europskim okvirima Istra je geografski mala regija, ali istarski proizvodi nemaju pravu konkurenciju kad govorimo o kvaliteti. Budući uspjesi istarskih gospodarstvenika dodatno će ojačati prepoznatljivost Istre, što će se odraziti i na sve ostale gospodarske grane, a očekujem da će manjak gužva na granicama imati dobar efekt na turističku sezonu “, poručio je Paus.  

Dalibor Paus smatra da je današnja odluka Vijeća o ulasku u Schengen zonu neupitno pozitivna, ali nosi sa sobom i određene izazove. „Odluku pozdravljam, no moramo biti svjesni da nije ‘sav posao’ gotov. Uskoro ćemo postati vanjska granica Unije, što znači da moramo uložiti puno napora u sigurnost. Također, država će voditi računa o suzbijanju nelojalne konkurencije. Ti izazovi su premostivi i očekujem da Hrvatska bude na visini zadatka“, zaključio je predsjednik IDS-a. 

Europa nisu samo fondovi, zajednička valuta i sloboda kretanja. To je zajednica od preko 400 milijuna ljudi koji dijele određene vrijednosti i kulturu. Naše društvo tu svakako pripada, dok je Istra, bez obzira na okvire, uvijek bila u srcu Europe.

Izvor Ured za odnose s javnošću IDS-a

Flego: Hrvatska u Schengenu!

Ivan Ergović - Foto Valamar Riviera

POREČ: Ivan Ergović osvojio broncu na Svjetskom kulinarskom kupu