in

Sindikalistica Cvitić: Neshvatljivo je zašto se Vlada poigrava sa zdravstvom i prosvjetom – u petak i SIKD u pulskoj bolnici u akciji “5 do 12”

“Tužno je i neshvatljivo da se Vlada RH poigrava sa zdravstvom i prosvjetom koji su najbitniji stupovi sustava na kojem počiva svako društvo”, napisala je u priopćenju Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Evo što je sve napisala u svom obraćanju javnosti: “Ponašanje Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića kada su u pitanju zahtjevi zdravstvenih radnika, ali i prosvjetnih, krajnje je neprimjereno. Jadna je  država koja nema sluha za zdravstvo i obrazovanje. Takva država i društvo sigurno nema perspektive!   

Ovo što se sada dešava u zdravstvu, da je ministar zdravstva Milan Kujundžić najprije parafirao dogovor sa sindikatima o povećanju plaće, odnosno o izmjenama Kolektivnog ugovora, a Vlada kasnije povukla taj isti dogovor,  nije ništa drugo nego napad na ZDRAVSTVO, odnosno na najsiromašnije slojeve društva.U konačnici posljedice ovakve nebrige o zdravstvenim djelatnicima u pravilu osjećaju samo najsiromašniji slojevi društva: radnici i umirovljenici.

Političari i bogati se ionako liječe izvan Hrvatske čime jasno pokazuju u kakvom je stanju zdravstveni sustav u Hrvatskoj. Kad je pak riječ o ljudima koji u tom sustavu rade  u SIKD-u  tvrdimo da, uz vrhunsko medicinsko osoblje ( što nisu samo medicinske sestre i liječnici), najbolje ocjene zaslužuje i svo drugo osoblje zdravstvenog sustava usprkos vrlo teškim uvjetima rada. Ti su radnici profesionalni, radišni i požrtvovni.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije podržavamo legitimne aktivnosti reprezentativnih sindikata u zdravstvu za poboljšanje materijalnih prava i uvjeta rada u zdravstvu u cjelini.

Sindikatima koji vode pregovore s Vladom također poručujemo da prilikom pregovora s Vladom RH vode brigu o svim radnicima u zdravstvenom sustavu, ne samo o medicinskom osoblju, tim više što je osnovna plaća pomoćnog tehničkog osoblja početnika ispod minimalne plaće RH.

Okupljanju pod nazivom „5 do 12“ koji će se u petak, 6. rujna, održati u dvorištu Mornaričke bolnice u Puli pridružit će se i članstvo SIKD-a iz Opće bolnice Pula, najavila je Marina Cvitić.

U moru pronađeno beživotno tijelo 39-godišnjaka

Bez vode 6. i 9. rujna vrtić Radost, Riva Mall i još nekoliko ulica u Poreču