in

Srednja škola u Umagu imat će potpuno nove smjerove

Foto IDS - Nova srednja škola u Umagu izgrađena ali još nema nastave u njoj

-Situacija sa budućom srednjom školom u Umagu konačno, nakon nekoliko godina, ide u dobrom smjeru, a to pomicanje s mrtve točke najbolji je dar za kraj godine svim Umagežima, naročito mladima, poručila je na presici predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužič.

Uskoro će, navela je Žužić, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja Odluku o prijedlogu mreže srednjih škola i učeničkih domova na području Istarske županije, sukladnoj kojoj bi nova Srednja škola u Umagu imala Prirodoslovno – matematičku gimnaziju te smjer Strojarski računalni tehničar u četverogodišnjem trajanju.

– Smatramo izuzetno važnim da Umag ima vlastitu srednju školu. Bili smo uvjereni da će se oko tog projekta stvoriti nužan konsenzus svih uključenih aktera. Međutim, od prvog se dana projekt politizirao, što je zaista žalosno, istaknula je Žužić podsjetivši da „projekt izgradnje Srednje škole u Umagu počinje sad već davne 2014., kada je tadašnji župan Valter Flego potpisao u ime Istarske županije pismo namjere. Od tada smo učinili sve što je u našoj moći da se taj veliki projekt pokrene, a umjesto suradnje s umaškom gradskom upravom u zalaganju za što bržu realizaciju projekta, suočili smo se s dosad neviđenom razinom politikanstva.“

– Naglašavamo to kako više ne bi bilo pokušaja plasiranja netočnih informacija od strane gradske vlasti, koja je javno i u više navrata spominjala da je umaški IDS protiv srednje škole. Umaški IDS podržava izgradnju srednje škole u Umagu, jer smatramo da je prijeko potrebna, odnosno da će naši učenici imati daleko kvalitetnije uvjete, a time u konačnici i kvalitetnije obrazovanje. Točka, naglasila je Žužić.     

– Radujemo se što je naše zalaganje u nekoj mjeri ipak doprinijelo odluci Istarske županije da predloži uključenje buduće Srednje škole Umag u mrežu srednjih škola i time je projekt nakon (pre)dugo vremena ‘živnuo’, istaknula je predsjednica IDS-a Umag naglasivši da realizacija projekta Srednje škole u Umagu ni na koji način se neće negativno odraziti na Srednju školu u Bujama.

– Svaka će škola imati svoje smjerove, koji se neće preklapati, navela je Žužić poručivši da će nova škola u Umagu moći primiti oko 220 učenika te da svaki budući smjer morat će imati predviđenu minimalnu kvotu učenika. Kako će se daljnja situacija odvijati prema ministarstvu, koji odobrava smjerove, kadar itd. to će se vidjeti u skoroj budućnosti. No, mi se nadamo da nećemo još dugo gledati praznu zgradu, za koju se otplaćuje kredit, te da će uskoro biti popunjena učenicima, budućim gimnazijalcima i majstorima zanata, zaključila je predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić, navodi se u priopćenju IDS-a.

Foto Grad Novigrad

NOVIGRAD: Uređuje se novi trgić uz crkvu BDM Karmelske

gume pixabay

Barkod jeftinijih guma zalijepila na skuplje pa ih kupila. Našli su je