in

U nedjelju drugi krug lokalnih izbora – Istra bira župana, te (grado)načelnike tri grada i sedam općina

U Hrvatskoj se u nedjelju održava drugi krug lokalnih izbora nakon kojih će biti jasno i tko će u iduće četiri godine biti gradonačelnici četiriju najvećih gradova, ali i Vukovara, Varaždina, Pule, Siska… U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine. Na gotovo 5.500 biračkih mjesta pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, a tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

Građani Istarske županije u drugom krugu biraju župana između IDS-ovca Borisa Miletića i SDP-ovca Danijela Ferića. Vrlo zanimljivo bit će u Puli gdje se bira gradonačelnik ili gradonačelnica i to između nezavisnog Filipa Zoričića i IDS-ove kandidatkinje Elene Puh Belci.

Gradonačelnika u drugom će krugu izabrati i Buzećani i to između Damira Kajina i Deana Prodana te Pazinjani, gdje je protukandidatkinja Renatu Krulčiću iz IDS-a Suzana Jašić iz stranke Možemo!.

Drugi krug lokalnih izbora održat će se i u općinama Barban, Brtonigla, Gračišće, Karojba, Kršan, Medulin i Oprtalj. U Barbanu se za glasova birača natječu Dalibor Paus (IDS) i Nino Rojnić (SDP). U Brtonigli se bira između nezavisnog kandidata Neša Sinožića i IDS-ovca Ezija Barnabe.

Gračišće sutra bira između nezavisnog Ivana Jeromele i aktualnog načelnika Ivana Mijandrušića iz IDS-a. Žitelji Karojbe birat će između kandidata HDZ-a Marka Lakošeljca i nezavisnog Alena Rosića.

U Kršanu se bira između nezavisnih kandidata Romana Carića i Valdija Runka. Medulinci također sutra biraju nezavisnog načelnika – vidjet ćemo hoće li to biti aktualni načelnik Goran Buić ili Ivan Kirac. Stanovnici Općine Oprtalj na listiću će zaokružiti IDS-ovca Sebastijana Bančića ili nezavisnog Lea Bazjaka.

Birače će, dakle, na glasačkim listićima dočekati imena dvaju kandidata. Redoslijed ovisi o tome koliko su kandidati glasova dobili u prvom krugu, 16. svibnja te više ne vrijedi pravilo abecednog reda.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, a za što postoje primjeri, održat će se treći izborni krug.

Kao i u prvom krugu izbora, i u drugom pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici čiji se načelnik, gradonačelnik, odnosno župan bira.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati do kada traje dvodnevna izborna šutnja.

Iste epidemiološke mjere

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, na izbornu će nedjelju vrijediti iste mjere zaštite od koronavirusa kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu. I ove nedjelje na izborima moći će glasovati birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

FUNTANA: Položeni vijenci u čast Danu državnosti

Beroš u Puli cijepio turističke djelatnike: Sami odlučujemo o tome kakva će nam biti turistička sezona