in

Vlada: Bez mjera cijena struje bila bi šest puta veća

Foto Vlada RH

Govoreći u uvodnom dijelu sjednice Vlade o velikom paketu od devet poreznih zakona koji se upućuje Saboru u drugo čitanje, premijer Plenković poručio je da Vlada nastavlja s reformama koje imaju za cilj povećati plaće građanima, a osobito onima s najnižim primanjima,  podsjetivši da su dosadašnji krugovi porezne reforme rasteretili građane i gospodarstvo za 1,3 milijarde eura. Cilj ovih poreznih promjena jest očuvati gospodarstvo u uvjetima krize, osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova i podići životni standard građana, istaknuo je i najavio da će Vlada na idućoj sjednici predstaviti novi paket mjera potpore građanima i gospodarstvu.

Novi paket mjera pomoći će svima onima kojima je to potrebno

Potpisan je i novi Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a idućeg tjedna, uoči usvajanja novog paketa mjera potpore građanima i gospodarstvu, održat će se konzultacije sa socijalnim partnerima.

Najavio je da će na idućoj sjednici u četvrtak Vlada predstaviti novi paket mjera potpore građanima i gospodarstvu.

“Kao i uvijek do sada, u okolnostima energetske krize, pomoći ćemo onima kojima je to potrebno kako bismo im omogućili da održe ekonomski i socijalni standard”, poručio je predsjednik Vlade.

U kontekstu upravljanja krizama, o čemu je govorio jučer na godišnjoj konferenciji Europske skupine za javnu upravu, premijer je podsjetio da je Vlada u protekle tri godine donijela više paketa pomoći građanima i gospodarstvu ukupno vrijednih 6,8 milijardi eura.

Da nije bilo mjera Vlade, cijene energenata, struje i plina bile bi višestruko veće
 

Te su mjere, istaknuo je, prije svega očuvale radna mjesta, likvidnost poduzeća, spriječile valove otkaza, omogućile egzistenciju hrvatskih obitelji.

Podsjetio je da su za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru isplaćene plaće, a Vlada je osigurala i sigurnost opskrbe energentima, ali i priuštive cijene.

“Da nije bilo mjera Vlade, cijene plina i struje bile bi višestruko veće, a to bi ugrozilo egzistenciju naših obitelji, kućanstava, gospodarstva, da ne govorim o funkcioniranju općina, gradova, županija, bolnica, domova za starije i raznih drugih institucija”, upozorio je i dodao da bi tržišna cijena struje prošle godine bila šest do sedam puta veća za kućanstva i malo i srednje poduzetništvo, primjerice, od one koju su plaćali.

Ove godine mjere će omogućiti da se ne plaća cijena struje koja bi bila tri puta viša od one koje će se plaćati, dodao je.

Kada je riječ o plinu, prošle bi se godine, da nije bilo mjera Vlade, plaćala tri do četiri puta viša cijena, a ove godine jedan i po do dva puta.

Slično je i s toplinskom energijom – u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Velikoj Gorici i Zaprešiću cijena grijanja ove bi godine bila tri do četiri puta veća, a prošle godine čak i deset puta veća od osigurane.

“Stoga je važno osvijestiti da su te mjere omogućile da se kroz ovu krizu, osobito njen energetski segment, prođe tako da smo očuvali socijalnu koheziju, što je bila i glavna politička misao vodilja aktivnosti Vlade”, poručio je.

Izvor Vlada RH

Premijer Plenković - Foto Twitter Vlade Rh

Vlada mijenja poreze. Ukida prirez, želi povećati plaće

Foto di Thomas G. da Pixabay

U Vodnjanu B Urban Graffiti Jam – Dolaze grafiteri iz 5 država