in

Zakon o turizmu: Nemet – Vratite turističke inspektore na lokalnu razinu i spriječite prekomjernu izgradnju apartmana

Foto IDS - Katarina Nemet

„Ključne su dvije stvari za sprečavanje prekomjernog turizma. Prvo, potrebno je spriječiti prekomjernu izgradnju apartmana. Drugo, važno je spriječiti nelegalno pružanje usluga smještaja. Zašto do toga neće tako brzo doći? Zato što ovim Prijedlogom zakona o turizmu ne zaustavljamo izgradnju apartmana za iznajmljivanje koji se nalaze u prostornim planovima koji su na snazi“, poručila je saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet tijekom rasprave o Prijedlogu Zakona o turizmu.

Nemet je naglasila da je „predlagatelj zakona odustao od uvođenja razlike između apartmana domaćina i apartmana iznajmljivača, dok Ministarstvo odgovornost za sprječavanje apartmanizacije prebacuje samo na gradove i općine, bez konkretnih mjera koje bi se odnosile i na njih.

Dodala je kako Ministarstvo naglašava veću kontrolu iznajmljivača preko platformi za oglašavanje i veći nadzor od strane porezne uprave, ali da izostaju kontrole nad iznajmljivanjem između vlasnika nekretnina koji nisu državljani RH i koji nekretnine, primjerice u Novigradu, iznajmljuju na stranim platformama, i za to budu plaćeni u državama iz kojih dolaze.

Zastupnica je napomenula kako Klub zastupnika IDS-a već tri godine zagovara da se vrate turistički inspektori na razinu lokalnih turističkih zajednica, ali da to u Ministarstvu ne žele. Uzevši u obzir tu činjenicu, kao i mišljenje  Ministarstva kako nema puno iznajmljivača na crno, smatra kako ovaj Prijedlog zakona neće donijeti ništa konkretno u periodu koji je pred nama, piše u priopćenju Ured za odnose s javnošću IDS-a.

Cijeli govor zastupnice IDS-a Katarina Nemet o Zakonu u turizmu možete pogledati na https://youtu.be/uNOJFY497cA

 

trgovina supermarket hrana

S polica povučen dječji čokoladni adventski kalendar iz Lidla

Foto Policijska uprava istarska

Istarski pomorski policajci spasili Sv. Nikolu i dovezli ga sigurno do djece