in

ŽELJKO PLAVČIĆ, kandidat za načelnika Žminja: Plan je izgraditi novi dom zdravlja, starački dom i dječja igrališta u svim većim naseljima

Željko Plavčić - Načelnik Žminja

Željko Plavčić aktualni je načelnik Općine Žminj koji se na ovim lokalnim izborima kandidira za još jedan četverogodišnji mandat. Plavčić je nezavisni kandidat na ovim izborima. Pitali smo ga o njegovim planovima za Žminj i ostvarenom u proteklih četiri godine.

  • U posljednjem četverogodišnjem mandatu bilo je mnogo izazova.
    Što biste Vi istaknuli kao svoj najvažniji projekt u ovom mandatu?

Svakako najvažniji projekt u Općini Žminj bilo je vraćanje povjerenja ljudi u instutuciju te optimiziranje poslovanja. Svakako da je izuzetno bitno bilo reducirati rashode te konsolidirati prihodovnu stranu proračuna te izaći na svijetlo dana sa financijama koje su bile, malo je reći, katastrofalne. Novaca nije bilo, nagomilani dugovi, a stavka vanjskih izvora na nuli te dospjele obveze s presudama većim od realnog proračuna, no uspjeli smo. Godinu 2020. završili smo s konsolidiranim plusom od 2,7 milijuna kuna. Ako pričamo o infrastrukturnim projektima to je svakako i nedvojbeno prekrasan novi vrtić vrijedan 11,2 milijuna kuna čime se rješava rak rana Općine Žminj zadnjih 20 godina.

  • Na koji je način pandemija utjecala na aktivnosti Vaše jedinice lokalne
    samouprave?

Pandemija COVID-19 virusa donijela je mnogo poteškoća, ali i iznjedrila iz mještana ono kvalitetno. Solidarnošću prema svojim bližnjima, discipliniranošću te razumijevanjem u kombinaciji sa radišnošću Žminjci su dokazali da se mogu nositi sa svim nedaćama što potvrđuje i činjenica da smo proboju zaraze odolijevali čak 380 dana od početka pandemije. Što se tiče funkcioniranja gospodarstva i poslovanja gospodarskih subjekata pokazala se ispravna strategija orijentiranja na tržišta neovisna o turizmu te nije došlo do otpuštanja i značajnihih šteta. Dinamika se malo usporila, ali ne do rubne točke egzistencije i potrebe za podvlačenjem drastičnih mjera. Svakako da smo kao općina gledali maksimalno izaći ususret našim gospodarstvenicima kroz razne mjere.

  • Iza nas je, po mnogočemu, specifična godina, samim time i turistička
    sezona. Kakva su vaša očekivanja za nadolazeću i kako teku pripreme?

Nastavno na činjenicu da gospodarstvo Žminja ne ovisi o turizmu, već ono predstavlja angažman viška sredstava od primarne djelatnosti turizam i fokus na goste visoke platežne moći rezultirao je time da su kapaciteti visokorangiranih smještajnih kapaciteta kojih je u Žminju preko 95% rezultiralo zadovoljavajućim brojkama.Samim time i kroz aktivnosti pojačali smo pripreme prema stalnim gostima, ali i orijentirali se više na brendiranje i vidljivost Žminja na domaćem tržištu. 

  • Što očekujete od ove godine?

Očekujemo da će ove godine najvažniji gosti ipak biti stalni gosti koji kontinuirano posjećuju Žminj i koji su Žminj prepoznali kao izuzetno kvalitetnu eno-gastronomsku destinaciju s bogatim rekreativnim sadržajem upotpunjenim netaknutom autohtonom prirodom.

  • Na samom ste kraju ovog mandata. Postoje li još uvijek kakvi neostvareni
    planovi odnosno projekti te ako da, koji su to?

Uvijek postoje skrivene želje i projekti koje želimo ostvariti radi dobrobiti zajednice. One krucijalne i neophodne smo ostvarili, a na ostalima aktivno radimo. Škola i dvorana su u planu realizacije u ovoj godini kao i izuzetno velika ulaganja u prometnu infrastrukturu te nogometni stadion. Za sve projekte ishođene su pravomoćne dozvole koje su preduvjet za početak osiguravanja financija i zatvaranje konstrukcije te realizaciju. Svakako bitni projekti su i budući starački dom, dječja igrališta u svim većim naseljima, te jedan od projekata koji će standard Žminja dignuti na najvišu moguću razinu je projekt izgradnje edukativno-terapijskog centra te novog doma zdravlja koji će uz ordinacije opće prakse imati i pedijatra i ginekologa.

U Kremenju počela gradnja rotora

U petak stiže novo pogoršanje vremena, za vikend povoljno