in

Župan prihvatio jednu petinu amandmana na prijedlog proračuna

Foto Istarska županija

Posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Istarske županije održat će se 20. prosinca, a na dnevnom redu naći će se čitanje amandmana na Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu. Župan Boris Miletić prihvatio je jednu petinu amandmana pristiglih u ime vijećnika županijske Skupštine: 1 amandman IDS-DDI, 1 amandman SDP-a, 2 amandmana HDZ-a, te 1 amandman Možemo! , koje će uputiti na usvajanje Skupštini.

Istarski župan uputit će i četiri amandmana na prijedlog proračuna u svojstvu predlagača, ukupne vrijednosti 143.560 EUR.

Amandman u vrijednosti od 100 tisuća eura župan Miletić će podnijeti s ciljem povećanja satnice pomoćnicima u nastavi s 25 na 30 kuna s 1. siječnjem 2023. godine, za škole čiji je osnivač Županija. Naime, Istarska županija nositelj je projekta „MOZAIK 5“ za osiguranje pomoćnika u nastavi – stručnog komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cijena satnice za pomoćnike u nastavi definirana je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s jedne strane, te korisnika sredstava Istarske županije, a iznosi 25 kuna neto, tj. 3,32 € neto, kao u većini županija u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na povećanje troškova života, sve veću fluktuaciju pomoćnika u nastavi, kao i činjenicu da pojedine škole nisu uspjele pronaći pomoćnike, župan će predložiti povećanje sredstava. Nadalje, u pregovorima s nadležnim tijelima, dakle Ministarstvom i Agencijom pokušat će se dogovoriti povećanje udjela sredstava s konačnim ishodom što većeg povećanja satnice pomoćnika. U slučaju da država neće sudjelovati u dodatnom sufinanciranju, Istarska županija će naknadno osigurati nedostajuća sredstva. 
Drugi amandman u iznosu od dodatnih 17 tisuća eura odnosi se na nabavu novih i obnovu postojećih naslova za sve osnovne i srednje škole čiji je osnivač Istarska županija, s obzirom da je obnova knjižnog fonda ključna za njihovo funkcioniranje i daljnji razvoj. Time će se, ističe župan, doprinijeti kvaliteti obrazovanja koje će pratiti potrebe svojih korisnika, te pružiti nove mogućnosti u aktivnijem pristupu procesu učenja.

Amandman u iznosu od 13.280 eura odnosi se na Festival Melodije Istre i Kvarnera, odnosno dodatnoj popularizaciji etno glazbe na „istarskoj ljestvici“, koju je zapisao i fiksirao Ivan Matetić Ronjgov. Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, a koje čini osnovu navedene glazbe, upisano je na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Osim glazbe značajni su i tekstovi pjesama pisani na jednom od  čakavskih ili romanskih dijalekata čime se u javnom prostoru i komunikaciji njeguje njihovo korištenje, što je jedna od bitnih sastavnica djelovanja Festivala MIK-a.

Posljednji amandman, također, u iznosu od 13.280 eura, odnosi se na pokrivanje troškova pošumljavanja opožarenih područja. Zbog dugotrajne suše, ovog ljeta svjedočili smo učestalim požarima diljem Istre, a najveći su bili na području Novigrada 7. srpnja i Pule 9. srpnja. Istarska županija želi dati svoj doprinos u saniranju opožarenih površina u vidu pokrivanja troškova pošumljavanja.

Izvor Istarska županija

Ilustracija - Photo: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

NATJEČAJ MINISTARSTVA: Za sprječavanje štete od divljači četiri milijuna kuna

Foto Policijska uprava istarska divljač srna

Tri naleta na divljač na Poreštini