in

POREČ: Dodijeljena sredstva za 20 projekata udruga

U Gradskoj vijećnici danas, 27. veljače, održana je prigodna svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča programima i projektima organizacija civilnog društva u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Grad Poreč je, kao i protekle dvije godine, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo kako bi se povećala transparentnost i omogućila jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj, te unaprijedio cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

– Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo  građane upoznali s time na što se troši javni novac, rekao je uvodno gradonačelnik Loris Peršurić i napomenuo kako je Poreč protekle godine drugi put zaredom proglašen za grad s najboljom kvalitetom života.

– Projekti udruga doprinose tome da Poreč bude bolji i ljepši grad za život svim generacijama, jer odobreni projekti pokrivaju vrlo različita područja – od aktivnosti za djecu, do rada s mladima i umirovljenicima,  sve do aktivnosti u kulturi.

Danas su udrugama Društvo Naša djeca Poreč, Udruzi mladih USB Poreč, Centru za građanske inicijative Poreč, Studiju za izvedbene umjetnosti MOT 08, Sustavu orkestara djece i omladine El sistema Hrvatske – Podružnica SODO Centar Istra, Zajednici Talijana Poreč, Udruzi umirovljenika „Klub Galija“ Poreč, Sindikatu umirovljenika Poreč, Društvu invalida Poreč, Društvu distrofičara Istre, Planinsko rekreativnom Klubu slijepih Istarske županije, Sportskoj udruzi slijepih „Učka“, Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruzi roditelja s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč i Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske kroz potpis ugovora dodijeljena sredstva.

U tijeku je i natječaj za dodjelu sredstava za projekte u poljoprivredi za koji je u proračunu planirano oko 200.000 kuna, što zajedno sa dodijeljenim sredstvima iznosi oko milijun kuna.

– Ne smijemo zaboraviti da Grad Poreč, uz financiranje ovih udruga, financira i udruge u sportu i Sportsku zajednicu s oko osam milijuna kuna godišnje, kao i djelovanje Gradskog društva Crveni križ, Sigurne kuće Istra, Centra za inkluziju i podršku u zajednici…. Zbrojimo li sve, dolazimo do brojke od gotovo 10 milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Uvijek može više i bolje, i zato smo u suradnji s udrugama uvijek otvoreni za sve prijedloge, primjedbe i kritike, zaključio je Peršurić.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti. – Sveukupno je 20 projekata udruga odobreno za financiranje, ali suradnja s Gradom ostvaruje se i kroz drugačije oblike financiranja – poput osiguravanja prostora, uređenja, direktnog financiranja, rekla je Možé.

NOVIGRAD: Objavljen poziv za sufinanciranje obnove pročelja i krovova u povijesnoj jezgri

POREČ: Muškarac napao policajce tokom rutinske prometne kontrole