in

POREČ: Kreće obnova Creske ulice – proširuje se rotor i grade ulaz u Plodine i biciklistička staza

Creska ulica/Foto Tanja Kocijančić

Krajem godine Grad Poreč krenut će u obnovu Creske ulice u Špadićima. Investicija obuhvaća proširenje postojećeg privremenog rotora koji će dobiti posebnu traku za skretanje u budući market Plodine (neposredno prije mosta), čija je gradnja u tijeku. Potom, ulica će se proširiti zbog gradnje biciklističke staze i nogostupa, a dodatno će se urediti oborinska odvodnja i postaviti javna rasvjeta, saznajemo iz gradske uprave.

POREČ: Kreće obnova Creske ulice – proširuje se rotor i grade ulaz u Plodine i biciklistička staza
Creska ulica – kružni tok će se proširiti/Foto Tanja Kocijančić

Formiranje posebnog traka za lijeve skretače prema budućim Plodinama gradi se kako promet ne bi trpio gužve, odnosno kako oni koji budu skretali u market ne bi stvarali zastoje u kružnom toku.

Detaljno pojašnjenje dobili smo iz Grada Poreča. Dakle, u cijelosti je spremna projektna dokumentacija koja predviđa rekonstrukciju, odnosno, proširenje postojećeg montažnog  kružnog raskrižja „Finida 2“ (spoj nerazvrstane ceste PO-67 – spojna cesta Creske i Ulice Gašpara Kalčića – s pristupnom cestom prema postojećem rotoru “Finida 1” na nerazvrstanoj cesti Vodopija – Zelena Laguna – bivša državna cesta D75).

POREČ: Kreće obnova Creske ulice – proširuje se rotor i grade ulaz u Plodine i biciklistička staza
Privremeni rotor u Creskoj ulici/Foto Tanja Kocijančić

Planiranom obnovom predviđena je izgradnja četverokrakog rotora, rekonstrukcija južnog privoza, izgradnja biciklističke staze i nogostupa (djelomično deniveliranih) uz izgradnju potpornih zidova na mjestima veće visinske razlike. Navedena dionica je i dio trase Parenzane, koja spaja bivšu kolodvorsku zgradu s naseljem Finida gdje nekadašnja pruga prolazi kroz šumu prema St. Vergotini i dalje.

Dovršavanjem pješačko-biciklističke staze na tom potezu zaokružit će se ranije realiziran projekt Parenzana magic, u sklopu kojeg je Grad Poreč, zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU uredio nekadašnju trasu Parenzane na svom području. Osim toga, Poreč je dobio odmorište za bicikliste postavljeno na početku šumice na Picalu, nedaleko od bivše kolodvorske zgrade povijesne Parenzane.

Uz navedeno, cilj je bio i ponuditi i druge rekreativne sadržaje, te je svega nekoliko metara dalje, u samoj šumici na Picalu postavljena teretana-fitness na otvorenom, koja svim zaljubljenicima u rekreaciju nudi 13 različitih sprava za kružni trening (dvije bočne njihalice, eliptična hodalica, horizontalne ljestve, horizontalno vratilo, kosa klupa, dva mini fitnessa, paralelna prečka, švedske ljestve, trovisinsko vratilo i dvije zračne hodalice).

Kako smo već spomenuli, tijekom rekonstrukcije Creske ulice, na južnom privozu u zoni priključka prilazne ceste planirane DPU „OMV – poslovna zona“, formirat će se trak za lijeve skretače, u svrhu poboljšanja propusne moći ceste.

Obuhvat zahvata u prostoru površine je cca 7.614 četvornih metara, a projektnu dokumentaciju je, temeljem provedenog postupka nabave, izradio projektantski ured Mig Engineering Viškovo.

Za predmetni zahvat u prostoru Grad je dobio građevinsku dozvolu i u fazi je javne nabave za odabir najpovoljnijeg izvoditelja.

VIŽINADA: Vijećnici usvojili niz olakšica za poduzetnike i građane

Vijećnici Vižinade odlučuju o dodjeli priznanja zaslužnima i zakupu vrtića

SVI ZADOVOLJNI: Više od 60.000 putnika između Hrvatske i Češke u prvoj sezoni RegioJeta

SVI ZADOVOLJNI: Više od 60.000 putnika između Hrvatske i Češke u prvoj sezoni RegioJeta