in

Poreč: LUKA MALEŠ o prvom hrvatskom natjecanju u odvajanju otpada – OTPADIJADA potaknula natjecateljski duh

Luka Maleš - Foto Tanja Kocijančić

Komunalno poduzeće Usluga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč i općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar pokrenulo je prvo hrvatsko natjecanje u odvajanju otpada nazvano Otpadijada. Počelo je 1. ožujka, a završit će zadnjeg dana ovog mjeseca. Inspirirali su se  najpoznatijim svjetskim natjecanjem i postavili izazov pred stanovnike cijele Poreštine. Bližimo se kraju i uskoro ćemo saznati tko je najbolji, odnosno tko će dobiti glavnu nagradu. Stoga smo pitali direktora Usluge Poreč Luku Maleša malo više detalja o ovom njihovom novom projektu.

Kako ste došli na ideju pokrenuti Otpadijadu? Zašto baš natjecanje? Zašto mislite da će kompetitivnost utjecati na bolje i jače odvajanje otpada kod građana?

Različitim aktivnostima kontinuirano nastojimo informirati građane o odvajanju otpada. To se odnosi na važnosti samog odvajanja i recikliranja za dugoročnu dobrobit cijele zajednice, načine na koje malim promjenama u kućanstvu ili radnom mjestu možemo znatno utjecati na smanjenje otpada i slično. Ono što je kod ovakvih aktivnosti važno jest kontinuitet, jer je riječ o stvaranju novih navika, mijenjaju svakodnevice na bolje. Nastojimo održati taj kontinuitet, ali i privući pažnju građana, upravo zbog ovih razloga odlučili smo javnosti predstaviti Otpadijadu –  prvo ovakvo natjecanje u Hrvatskoj. Svakome od nas ponekad treba poticaj, a natjecateljski duh u tome svakako još pomaže. Vjerujem da će kampanja biti uspješna i da će pozitivno utjecati na povećanje količinu otpada koji Poreč odvaja.

Koje su prve reakcije građana nakon što ste objavili vijest da je Otpadijada pokrenuta?

Reakcije građana su odlične! I to nam je posebno drago vidjeti. Interes je velik, korisnici su nas kontaktirali, pohvalili su samu aktivnost. Natjecateljski duh svakako je proradio! Drago nam je da je Otpadijada potaknula interes građana i da se veliki broj njih uključio u samo natjecanje.

Kakva su iskustva drugih u ovakvim projektima?

Pa kao što ste rekli, riječ je o prvom ovakvom natjecanju u Hrvatskoj. Kao i po pitanju drugih stvari, Poreč i u ovome prednjači. Ipak, na području Hrvatske postojale su neke druge informativne aktivnosti čiji cilj je bio potaknuti pozitivne promjene po pitanju odvajanja otpada. Vjerujem da su iskustva i drugdje bila pozitivna, u pravilu građani pozitivno reagiraju kada za to dobiju poticaj.

Tko sve sudjeluje u financiranju Otpadijade?

Cilj nam je bio da ova kampanja bude zapažena od velikog broja korisnika, pa smo zato angažirali stručnjake koji su ovoj ideji dali i vizualna rješenja u vidu loga i slogana odnosno poruka kampanje. Izrada idejnog rješenja je bila u potpunosti financirana od strane nas kao komunalnog društva dok je Grad Poreč za provedbu cijele kampanje projekt prijavio na sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za što je dobiveno sufinanciranje od 40% ukupno prihvatljivih troškova.

Koji su Vaši ciljevi s ovim projektom – koliko računate da ćete ovime utjecati na jače odvajanje otpada? Jeste li si postavili neke ciljeve u povećanju postotka odvajanja?

Želimo se još više približiti našim korisnicima, želimo s njima graditi partnerski odnos, a onda na temelju toga krajnji cilj je povećanje količine odvojenog otpada. Vjerujemo da su ovakve aktivnosti ključne kako bi te ciljeve postigli, naravno uz visoki standard pružanja usluge i ulaganja u infrastrukturu i opremu. Grad Poreč svake godine bilježi povećanje stopa odvojeno sakupljenog otpada. Prošlu godinu završili smo sa visokom stopom od 39% te se tako značajno približavamo postavljenim ciljevima od 55% odvojeno sakupljenog komunalnog otpada do 2025. godine.

Na koje sve načine utječete na vijest građana o potrebi odvajanja otpada?

Kontinuirano direktno i putem medija komuniciramo s korisnicima, a planiramo i dodatno otvoriti neke nove kanale komunikacije. Već je nekako postala tradicija obilježavanja posebnih dana u zaštiti okoliša i naše planete tako da i za ovu godinu imamo predviđene razne aktivnost za naše građane gdje im želimo na zanimljiv način pružiti nove informacije i dodatno educirati po pitanju što postupanja sa otpadom, a što i same zaštite i brige za okoliš. Tako smo u prošloj godini obilježili Dan planeta Zemlje gdje smo održali raznovrsne aktivnosti kako bi potaknula građane na razmišljanje i brigu o planetu. Održana je eko akcija čišćenja podmorja u suradnji s ronilačkim klubom kao i edukativna radio emisija. Također, svim našim građanima podijelili smo staklene boce kao poticaj na smanjenje količina plastike i plastičnog otpada. U istom tonu obilježili smo i Dan zaštite okoliša gdje smo organizirali javni razgovor s učiteljem, astronomom i znanstvenikom Koradom Korlevićem, a na temu zaštite okoliša. S istim aktivnostima nastavljamo i dalje tako da odmah koristimo priliku da najavimo da smo za ovaj petak, 21. travnja, ponovno pripremili zanimljive aktivnosti kojima želimo obilježiti ovogodišnji Dan planeta Zemlje te nas tom prilikom svakako posjetite na Trgu slobode, na gradskoj tržnici kao i na Velikom gradskom parkiralištu.

Podsjetimo:

Pobjednik Otpadijade osvojit će eko akciju sakupljanja glomaznog ili neke druge vrste otpada, a bio vrećice za skupljanje zelenog otpada predviđene su za sve sudionike kako bi još jeftinije i lakše odvajali otpad, dok će pehar i medalja od recikliranog materijala pripasti načelniku/gradonačelniku pobjedničkog mjesta.

Zahvaljujući pobjedi u natjecanju, pobjednički tim predstavit će svoje mjesto/općinu u najboljem svjetlu, omogućiti djeci život u čišćem okruženju i naučiti pravilno odvajati otpad. Na ovaj način priroda neće biti opterećena, a svojim djelovanjem građani će osigurati čišći okoliš, zdravije okruženje koje svi poštuju i čuvaju.  

Tijekom održavanja natjecanja, svi sudionici će naučiti da kućanstva koja koriste spremnik miješanog otpada od 60 litara mogu uštedjeti 300 kuna, a oni koji koriste spremnike od 120 litara čak 600 kuna godišnje.

Duga uvala - Foto TZ Marčana

DND Marčana u subotu poziva djecu na kros u čast Danu planeta Zemlje

Ilustracija - Foto MUP

Radari u Istri u četvrtak 20. travnja 2023.