in

Poreč među top 10 gradova u Hrvatskoj po broju upisanih osnovaca u prošloj školskoj godini

Otvorenje OŠ Finida

Po broju upisanih učenika u osnovne škole Grad Poreč nalazi se među top deset gradova u Hrvatskoj, podaci su iz najnovije analize specijaliziranog portala gradonačelnik.hr, temeljene na podacima Državnog zavoda za statistiku o broju djece u vrtićima i školama u nekoliko posljednjih pedagoških, odnosno školskih godina. Kako se navodi u članku, nakon što je njihov broj do prije par godina smanjen za preko 100.000 u posljednjih 20 godina, te je trend pada bio stalno prisutan, broj djece u vrtićima i osnovnim školama u posljednje objavljenoj 2018/2019 u odnosu na prethodnu pedagošku tj. školsku godinu je veći, dok je broj srednjoškolaca manji.

Gledajući brojke na razini države, broj osnovnoškolaca je do 2017. godine, a u 20 godišnjem razdoblju, smanjen za oko 100.000. Zato ohrabruje podatak da ih je u školskoj godini 2018/2019 bilo 161 više u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da se trend pada zaustavlja. Broj srednjoškolaca je manji za preko 7.000 učenika, tek pet gradova je imalo porast broja učenika, a ostali, koji imaju srednju školu, su imali isti ili manji broj učenika.

Prema apsolutnim pokazateljima broja djece u osnovnim školama u školskoj godini 2018/2019. u odnosu na prethodnu školsku godinu, Poreč je na ovoj top listi na sedmom mjestu, prvi iz Istarske županije.

Prema relativnom pokazatelju na ovoj top 10 listi gradova Poreč se nalazi na 6. mjestu sa 4,2 posto, također prvi iz Istarske županije.

Grad Poreč za obrazovanje izdvaja 13,2 posto proračuna, a prije dvije godine, samostalno je, u stopostotnom iznosu, financirao gradnju dvije osnovne škole i pratećih sportskih dvorana, čime je omogućena jednosmjenska nastava za sve učenike.        

– Otvorenjem ovih škola ostvaren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti ne samo za djecu i osoblje, nego i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za igru i druženje. Osim toga, sportske dvorane pružaju mogućnost za vježbanje naših mladih sportaša rekreativaca i profesionalaca. Samo u izgradnju škola i njihovo opremanje Grad je uložio više od 70 milijuna kuna + PDV,  rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Grad sufinancira produženi boravak, pomoćnike u nastavi, sufinancira kupnju udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovce u potrebi, programe eko škola i drugo.

Cijeli članak pročitajte na https://gradonacelnik.hr/10-najboljih/broj-djece-u-vrticima-i-osnovnim-skolama-raste/

UVODE SE NOVE MJERE: U Istri 8 puta manje zaraženih nego u Dalmaciji

Prijem u KAŠTELIRU: Velečasni Kancijanić ide u zasluženu mirovinu