in

Poreč: Milijun kuna godišnje za stotinjak učeničkih i studentskih stipendija

Tridesetak novih porečkih stipendista potpisalo je danas, 27. prosinca 2018. s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem Ugovor o dodjeli stipendija u Velikoj vijećnici gradske palače. Zahvalivši učenicima i studentima na odazivu i čestitavši im blagdane gradonačelnik je napomenuo:

– Osim vas, grad sveukupno na godišnjoj razini stipendira stotinu učenika i studenata, za što u prosjeku izdvajamo oko milijun kuna godišnje. Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati., rekao je uvodno gradonačelnik, napomenuvši kako vjeruje da će se veliki broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, nekad kroz život vratiti u svoj rodni grad i da će stečena znanja i vještine uložiti u budućnost Poreča.

Na natječaj otvoren u listopadu pristiglo je sveukupno 46 zahtjeva, od čega su četiri u međuvremenu povučena, a konačno pravo na stipendiju ostvarilo je novih petero učenika i 24 studenta, uz već postojećih petero učenika i 57 studenata.  Gradske stipendije podijeljene su u dvije kategorije: učeničke i studentske. Učenici imaju pravo na 600 kuna osnovne, odnosno 900 kuna nagradne stipendije mjesečno, ukoliko im je prosjek ocjena u prethodnoj godini školovanja bio 4,50 i više. Studenti mjesečno dobivaju 800 kuna osnovne stipendije, a tu je još i 1.200 kuna nagradne za studente koji su u prethodnoj godini školovanja postigli prosječnu ocjenu 4,00 ili više.

Grad dodjeljuje i stipendije iz socijalnog programa i  to, za učenike 1.200, a studente 1.600 kuna mjesečno. Jednaki iznosi rezervirani su i za stipendije za deficitarna zanimanja: medicinske sestre/tehničare, profesore matematike, fizike, kemije i biologije, rehabilitatore, logopede, inženjere/magistre medicinske biokemije i doktore medicine.

Dodjelom stipendija na samom kraju tekuće godine, Grad Poreč zaokružio je ovogodišnji, vrlo uspješan ciklus ulaganja u obrazovanje. Podsjetimo, tijekom 2018. godine dovršena je i otvorena nova Osnovna škola Finida za šestotinjak učenika nakon što je godinu ranije otvorena nova Područna osnovna škola u Žbandaju, u Dječjem vrtiću Radost II uređene su nove jasličke prostorije, a upravo se dovršava izgradnja novog vrtića u Velom Maju s dvije jasličke skupine. Osim milijun kuna za stipendije, značajna sredstva rezervirana su za produženi boravak u osnovnim školama, su/financiranje prijevoza učenika, nabavu školskih materijala i financiranje ostalih projekata.

Danas se zatvara Kuća Djeda Mraza u Kašteliru

Danas se zatvara Kuća Djeda Mraza u Kašteliru

Istarska županija dodijelila 40 stipendija najboljim studentima

Istarska županija dodijelila 40 stipendija najboljim studentima