in

POREČ: Najgore na St. Vergotini, žitelji 25 godina nisu doživjeli takvu poplavu

Foto Tanja Kocijančić

-U 25 godina koliko živim ovdje nikad takvu poplavu nismo imali, kazao je žitelj Stancije Vergotini kod Poreča, gdje je poplavljeno najmanje šest kuća. Na terenu su sve vatrogasne snage Poreča ali i dobrovoljna vatrogasna društva s cijele Poreštine.

STancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč Denis Matošević rekao je da sve raspoložive snage sa svom opremom kojom raspolažu na terenu a najgore je na St. Vergotini, te u Varvarima i Dračevcu. Cijelu su ih noć građani zvali. Problema na terenu ima puno, a osim vatrogasaca na intervencijama diljem grada i okolice su i pripadnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava, djelatnici komunalnih poduzeća Odvodnja i Usluga, HEP-a, policija, Istarski vodovod, prometni i komunalni redari te građevinari kako bi sve se prometnice vratile u prvobitno stanje, odnosno kako bi se pomoglo u ispumpavanju vode iz pumpnih stanica i nekih privatnih objekata.

Bit će posla za cijeli dan, pa se građane moli za strpljenje, rekao nam je Matošević.

Stancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić

Kako je objavio Istramet jutros, obilna kiša nastavila je padati i u noći uzrokujući brojne probleme, naročito na zapadu Istre. Lokalno ima odrona, a neke ceste su pod vodom. Prema izvješću HAK-a, zbog poplave za sav je promet zatvoren Istarski ipsilon između Baderne i Višnjana. Zatvorena je i županijska cesta 5209 u Sv. Lovreču, također zbog velike poplave, kao i cesta od Dračevca do Radmana i od Dračevca do rotora Košambra. Za promet je zatvorena i cesta od Rovinja do Kanfanara, kao i lokalne ceste od Kaldira do mjesta Lazi, te od sela Murari do Zamaska.

Stancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić

Kako piše Istramet, bujičnih poplava ima i na Rovinjštini i Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, posebice kod Momjana, a poplavila je i Pazinska jama.

Stancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić

Prema podacima s Istrametovih meteoroloških postaja u noći je pala nova obilna kiša, a najviše je zabilježeno podno Učke gdje je ukupna suma dostigla 200 mm. No ekstremne količine kiše u posljednja dva dana zabilježene su i na ostatku područja, izdvojimo: Kanfanar (152 mm), Pazin (122 mm), Poreč i Vodnjan (85 mm), Labin (76 mm), Rovinj (72 mm)… Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portunu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava, objavio je Istramet jutros.

Stancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić
Stancija Vergotini poplavljena – Foto Tanja Kocijančić

gradska uprava poreč palača

POREČ: Gradska uprava obustavila prijem građana do daljnjeg

korona covid maske rukavice maska

Nacionalni stožer: Imamo 4.528 novih slučajeva od 12.596 testiranih