in

POREČ: Nakon 3 mjeseca Dom za starije otvorio vrata za posjete

Dom za starije i nemoćne Poreč otvorio je vrata za posjetitelje, nakon što je to dopušteno novim valom opuštanja mjera koji je na snagu stupio jučer.

Porečki Dom zatvorio je vrata za posjete još 24. veljače, prvi u Hrvatskoj, jer je na taj način zaštitio svoje korisnike, njih 80, od proboja virusa. Pokazalo se to tijekom epidemije kao prava odluka, jer su upravo najstariji skupina s najviše rizika.

Kako doznajemo od ravnateljice Doma Tihane Mikulčić, posjete su organizirali na način da korisnici budu maksimalno zaštićeni. Posjete se odvijaju u strogo kontroliranim uvjetima.

-Posjete su moguće u skladu sa svim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Veći dio komunikacije odvija se uz socijalnu distancu. Od posjetitelja tražimo da imaju svoje zaštitne maskice, a na ulazu kod nas dezinficiraju ruke. Za potpuno nepokretne korisnike organizira se posjet u sobi, no uz ograničeno trajanje. Sobu moramo dezinficirati prije i nakon njihova dolaska, te prozračiti. Ulazak članovima obitelji u te sobe omogućavamo uz svu zaštitnu opremu koju im mi osiguramo, veli Mikulčić.

Također, obitelji prigodom dolaska moraju potpisati izjavu da nemaju respiratornih problema, da nisu u samoizolaciji, da nisu imali koronavirus, te da ni njihovi članovi nisu bili zaraženi i da nemaju zdravstvenih problema. Ravnateljica poručuje posjetiteljima da računaju na njihovu odgovornost i da će, ako žele doći, voditi brigu da sačuvaju zdravlje starije osobe koju dođu posjetiti.

ISTRA ni 19. svibnja nema novozaraženih od Covida

mup policija granični prijelaz

Slovenija ukinula restrikcije za Hrvate – Više ne moramo u samoizolaciju