in

POREČ: Obilježena 76. godišnjica pogibije Joakima Rakovca

Obilježena obljetnica pogibije Joakima Rakovca - Foto Tanja Kocijančić

Danas, 18. siječnja, polaganjem vijenca obilježena je 76. obljetnica pogibije narodnog heroja Joakima Rakovca. Na mjestu koje u njegovu čast nosi njegovo ime, na Trgu Joakima Rakovca, počast su odali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, čelnik podružnice Udruženja antifašističkih boraca Arduino Matošević, te gradski vijećnici, predstavnici Udruge antifašističkih boraca Poreča kao i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koji su minutom šutnje odali počast narodnom heroju kao i svim poginulima u narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

Obilježena 76. obljetnica pogibije Joakima Rakovca

Rakovac je poginuo u njemačkom napadu na selo Korenići iznad Limske drage, no već je za života neumornim radom na podizanju naroda na ustanak te neizmjernom energijom i predanošću radu, postao legendom, te ostaje zapamćen kao neupitni primjer čestitog borca za narodnu slobodu i nesumnjivog narodnog junaka.

Matošević je u kratkom govoru istaknuo: “Mi ćemo i dalje svake godine održavati ovu tradiciju u spomen na Rakovca i njegovih drugova koji su dali ogromni doprinos za oslobođenje Istre od fašističkog i nacističkog terora. Stoga si ne možemo dozvoliti da to padne u zaborav. Dok je nas bit će i obilježavanja, a mislim da će se ova tradicija nastaviti i nakon nas.”

Godišnjica njegove smrti obilježena je i na spomeniku na Križnjaku u Općini Kanfanar, a ovo središnje obilježavanje ove godine organizira Udruga antifašista iz Pazina.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Obilježena 76. obljetnica pogibije Joakima Rakovca
Obilježena 76. obljetnica pogibije Joakima Rakovca

POREČ: U utorak ujutro posebna regulacija prometa u Ulici Aldo Negri i Kandlerovoj

UMAG: Pao s visine od 4 metara prilikom izvođenja građevinskih radova