in

Poreč: Obilježena 77. godišnjica smrti Joakima Rakovca

Obilježena 77. godišnjica smrti Joakima Rakovca - Poreč - Trg J. Rakovca

Polaganjem vijenaca danas je na porečkom trgu popularno zvanom “Cimare” obilježena 77. obljetnica smrti istarskog antifašiste, partizana i narodnog heroja Joakima Rakovca. Kratkoj su svečanosti prisustvovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, predstavnici Udruženja antifašista Poreštine, Udruge antifašističkih boraca Poreča, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i ostali građani. Gradonačelnik i predsjednik Udruženja antifašista Poreštine Arduino Matošević položili su vijenac pred spomenikom na trgu koji nosi Rakovčevo ime. Prisutni su minutom šutnje odali počast narodnom heroju i svima poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

Obilježena 77. godišnjica smrti Joakima Rakovca - Poreč - Trg J. Rakovca
Obilježena 77. godišnjica smrti Joakima Rakovca – Poreč – Trg J. Rakovca

Skup je iz Poreča potom krenuo na komemoraciju na Križnjak kraj Korenići iznad Limske drage, gdje su obljetnicu obilježili predstavnici boračkih udruga i društava s Poreštine, Rovinjštine i Pazinštine, te predstavnicima gradova Poreč, Rovinj i Općine Kanfanar. Okupljenima su se obratili načelnik Kanfanara Sandro Jurman, gradonačelnik Loris Peršurić te Arduino Matošević, koji je podcrtao važnost obilježavanja ovakvih dana.

– Bio je veliki narodnjak, čovik, seljak, vinogradar, napredan, koji je u svom kraju imao veliki autoritet a i bio jedan od organizatora ustanka protiv fašizma. Zato nam je kao Udruzi žao vidjeti da se neki događaji iz povijesti danas pokušavaju revidirati, pogotovo jer živućih aktera više gotovo i nema. Upravo zato, mi ćemo nastaviti obilježavati ove dane, kako bi s time upoznali mlađe generacije, zaključio je Matošević.

Izvor Grad Poreč

akcija darivanja krvi foto pixabay

APEL DARIVATELJIMA KRVI

ljekarna-trg-slobode-porec-prosinac-2021-foto-tanja-kocijancic.jpg

Dežurstvo ljekarni nedjeljom i praznikom u Poreču za siječanj i veljaču