in

POREČ: Obilježena godišnjica smrti Antona Grabara, jednog od vođa pobune mornara u Boki kotorskoj

Foto Grad Poreč

Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević, odali su počast Antonu (Antoniju) Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj.

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući u porečkoj starogradskoj jezgri, gdje je rođen 26. siječnja 1889. godine.

Anton (Antonio) Grabar
Anton (Antonio) Grabar


Anton (Antonio) Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa).
Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki. Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu. Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana, objavio je Grad Poreč.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

maslina masline foto unsplash ilustracija

Bizarna krađa u Istri: Učenicima iz školskog vrta ukrali masline. Evo tko se javio da im nabavi nove

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

Alkoholizirani vozač izazvao nesreću u Istri: Udario u betonski stup, ogradu i stablo, troje ozlijeđenih