in

Poreč: Održana transnacionalna radionica razmjena politika u sklopu projekta WINTER MED

Sastanak u sklopu projekta Winter med

Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s partnerima projekta Interreg MED WINTER MED ANCI Toscana (Association of Tuscan Municiplalities) i CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions) organizirali su treću transnacionalnu radionicu razmjene politika pod nazivom „Mediteranski otoci prema provedbi transnacionalnog održivog cjelogodišnjeg turizma“. Radionica je organizirana u hotelu Diamant u Poreču 6. listopada.

Otvaranje događanja započela je predstavnica Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj.  Zatim se sudionicama obratila službenica za projekte Interreg MED programa Fauveau-Lagaye Pascale. Sudionike je uvodno pozdravio i ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam dr. sc. Dean Ban te voditeljica Odjela za europske politike Elena Conti kao predstavnica vodećeg partnera WINTER MED projekta, ANCI Toscana.

Nakon uvodnog djela dr. sc. Nagore Espinosa, glavna izvršna voditeljica u IN2destination, prezentirala je Transnacionalnu cjelogodišnju turističku strategiju za mediteranske otočne destinacije koja je ujedno jedan od ključnih ishoda projekta WINTER MED.

Na prvoj sesiji pod nazivom „Poticanje odgovornog ponašanja u destinacijama: najbolje prakse iz projekta MED zajednice“ predstavljene su ključne aktivnosti i najbolje prakse Interreg MED projekata. Projekt CONSUMELESS PLUS predstavljao je Manuel Sapiano, izvršni direktor The Energy and Water Agency (Malta). Projekt INHERIT predstavila je Stylliani Zaiferopolou iz regije Peloponez. Projekt DESTIMED PLUS je predstavila dr. sc. Izidora Marković Vukadin s Instituta za turizam (Zagreb) dok je projekt INCIRCLE predstavila voditeljica projekta Fabrizia Salvi iz Italije. 

U drugoj sesiji pod nazivom „Cjelogodišnje konkurentne i održive otočne destinacije: mogućnosti suradnje“, održana je prva debata u kojoj su sudjelovali ključni dionici turizma na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. U debati su sudjelovali: Marko Opančar ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Saša Popovac predstavnik Hrvatske turističke zajednice, Josiane Cutajar predstavnica MEP & member of Seas, Rivers, Islands and Coastal Areas Intergroup (SEArica), Dunja Mahne kao predstavnica zajednice održivog turizma i Tomaso Comazzi predstavnik NECSToura. Sudionici debate raspravljali su o mogućnostima suradnje otočnih destinacija u cilju povećanja konkurentnosti i cjelogodišnjeg održivog turizma u destinacijama. U okviru debate je naglašena važnost cjelogodišnje strategije za otočne destinacije, te ključna uloga malih i srednjih poduzeća za budućnost turizma, važnost inovacija i investiranja u digitalnu transformaciju, edukaciju i zelene projekte.

Na trećoj sesiji pod nazivom „Izrada i provedba regionalnih akcijskih planova“ sudjelovali su regionalni akteri projekta WINTER MED iz Cipra, Italije, Francuske, Grčke, Španjolske i Hrvatske kako bi izmijenili iskustva povezana s izradom i provedbom regionalnih akcijskih planova u svojim destinacijama. Na debati su sudjelovali dr. sc. Eudokia Balamou, operativna menadžerica iz Agencije za razvoj okruga Larnaca-Famagusta (Cipar); Sonia Pallali, stručnjakinja za turističke politike ispred vodećeg partnera ANCI Toskana; Jean Dominique CESARI iz Turističke agencije Korzika; dr. sc. Anna Zarkada ispred Razvojne agencije JužniEgej, Exfini Poli; zatim Dolores Ordóñez iz Turističke agencije Balearskih otoka/Gospodarska komora Mallorce; Barbara Savin, voditeljica odsjeka za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije; Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Malog Lošinja i Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Moderatorice događanja bile su Flora Leroy iz CPRM-a te Tina Šugar i dr. sc. Kristina Brščić iz Instituta.

Dr. sc. Nagore Espinosa je prilikom zatvaranja događanja istaknula važnost dijaloga i međusobne suradnje svih dionika prilikom implementacije strategije za razvoj cjelogodišnjeg turizma u otočnim destinacijama, ali i važnost financiranja projekata usmjerenih prema održivosti. Dr. sc. Kristina Brščić, zaključila je da turizam ne treba gledati kao problem već da je on rješenje ukoliko se njime mudro upravlja. Istaknula je da je važno voditi brigu o ljudima, prirodnim i kulturnim vrijednostima u destinaciji kako bi turističke destinacije bile ugodna mjesta za život lokalnog stanovništva i turiste. 

Više informacija o održanoj konferenciji možete pogledati na poveznici.

Sljedećeg dana, 7. listopada, održano je studijsko putovanje za projektne partnere u okviru kojeg je organiziran turistički obilazak Rovinja i Motovuna, što je zaključeno dogovorom za sljedeći zajednički sastanak koji će se održati na Balearskim otocima u siječnju 2022.

 

policija traka prometna nesreća

Policija poziva svjedoke prometnih nesreća

zoran jendrašić poreč kineziolog

Ženska udruga Loza iz Funtane poziva na prezentaciju nordijskog hodanja