in

POREČ: Optimističan proračun za 2021. pun razvojnih projekata i kvalitetnih socijalnih mjera

Jakus, Peršurić i Saftić

Pred Gradskim vijećem Grada Poreča je usvajanje Proračuna za 2021. godinu u visini od 250 milijuna kuna, čije će se prvo čitanje naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ovog četvrtka. Prijedlog novog Proračuna su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, te pročelnik gradskog upravnog odjela za financije Darko Saftić.

Kao što je napomenuo pročelnik, prijedlog Proračuna za 2021. godinu iznosi ukupno 250.132.049 kn što predstavlja 3%-tno smanjenje u odnosu na tekući Proračun za 2020. godinu, .

– Složit ćete se svi sa mnom, nakon ovakve 2020. godine, bilo je zahtjevno posložiti proračun za godinu pred nama. Ali ono glavno što nas je vodilo jesu potrebe građana, daljnje razvijanje grada i optimizam. Kako bi što bolje obuhvatili potrebe građana i mjesnih odbora, provedena su javna savjetovanja za proračun, kao i konzultacije sa svim vijećima 10 mjesnih odbora.

Mi smo odlučili napraviti optimističan, realan, odgovoran i razvojan proračun u svim svojim segmentima jer je Poreč uvijek tako funkcionirao i napredovao. Rezultate razvojnih proračuna vidimo i danas, grad se razvija i u samo nekoliko godina realizirao je projekte koji se negdje ne ostvare u nekoliko desetljeća. To je naša vizija Poreča i za budućnost – grad koji ide naprijed., rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako je, posebno u 2020. godini, pokazalo se od kolike je važno odgovorno poslovanje grada

– Likvidni smo, podmirujemo redovno sve svoje obaveze, a kroz racionalno i odgovorno vođenje grada te ostvarenje velikih ušteda kroz smanjenje kamata, osigurali smo funkcioniranje i u ovoj godini kad smo zabilježili veliki pad prihoda.

S jednako odgovornim pristupom nastavljamo i dalje, i u godini pred nama. Upravo se zato nije išlo u velike izmjene socijalnog programa, dapače, u mnogim smo segmentima i povećali davanja jer i dalje želimo provoditi politiku pomoći o svim generacijama – od rođenja do duboke starosti. po kojem je Poreč i prepoznat kao jedan od gradova s najkvalitetnijim socijalnim programima uzemlji. Također, veliku komponentu čini i razvojni dio proračuna jer planirani projekti predviđaju rješavanje infrastrukturnih, prometnih i društvenih pitanja.

Gradonačelnik Peršurić podijelio je prijedlog proračuna na iduće:

TREĆI VRTIĆ U TRI GODINE i SUBVENCIJE ZA KUPOVINU STANA

Nakon što je u samo tri godine Grad Poreč-Parenzo vlastitim sredstvima izgradio i otvorio dvije nove osnovne škole sa sportskim dvoranama za ukupno 700 učenika, zajedničke vrijednosti od preko 80 milijuna kuna, Grad je samostalno financirao i izgradnju vrtića i jaslica u Velom Maju, dok je EU sredstvima financirana izgradnja vrtića u Dračevcu. Ove nam je godine prioritet nastavak ulaganja u najmlađe – dovršenje izgradnje vrtića i jaslica u Žbandaju, potom daljnje planiranje i kandidiranje za sufinanciranje obnove Gornjeg vrtića(Radost II).

Osim decentraliziranih sredstava, Grad će i u 2021. dodatno izdvojiti više od 9 milijuna kuna za nadstandarde u porečkim školama – produženi boravak, asistente u nastavi, posebne programe škola, rad s talentiranim učenicima, održavanje i nabavu opreme.

Što se tiče demografskih mjera, iako je Poreč u samom državnom vrhu po pozitivnim demografskim kretanjima, i ove godine nastavljamo s konkretnom mjerom subvencije kupovine stana za porečke obitelji za što se izdvaja dva milijuna kuna.

ODRŽAVANJE STIPENDIJA, SUFINANCIRANJA DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG ZA UMIROVLJENIKE, NADSTANDARDI U ZDRAVSTVU

Iznos od oko milijun kuna godišnje i dalje ćemo izdvajati za stotinu studentskih i učeničkih stipendija, dok će se dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65 godina sufinancirati u iznosu od 40%. Iako nije u nadležnosti Grada, s gotovo milijun kuna godišnje osigurat ćemo nadstandard u hitnoj pomoći, tako što ćemo s općinama Poreštine osigurati dodatne timove hitne pomoći. Nastavljamo s financiranjem stanovanja liječnika hitne, a nastavit ćemo podržavati zdravstvene usluge u našem gradu i kroz nabavku potrebne opreme. Povećat će se davanja za Dom za starije i nemoćne osobe – sufinanciranje smještaja, poludnevni boravak, hospicij-kućnu skrb, medicinsku rekreaciju, kao i za Zdravi grad Poreč i njihove programe psiho-socijalne pomoći, te savjetovališta za prehranu, ovisnosti i ostalo. Tu je i financiranje Centra za rehabilitaciju Veruda – ispostave Poreč.

RJEŠAVANJE PROMETNE INFRASTRUKTURE – LACOP-PARENS, MATE VLAŠIĆA-VUKOVARSKA

Svake godine naš grad bilježi značajna privatna i javna ulaganja u infrastrukturu. Osim velikih infrastrukturnih projekata, značajna sredstva ulažu se i u više stotina manjih projekata po svim mjesnim odborima – od nogostupa do parkirališta. U proračunu upravnog odjela za komunalni sustav posebno se ističu projekti u prometnoj infrastrukturi i to – dovršetak uređenja Creske ulice i biciklističke staze(Parenzana), potom obnova nekadašnje D75 prometnice na potezu od LaCopa do Parensa uz rješavanje raskrižja kod Doma zdravlja, potom izgradnja prometnice na Facinki za rasterećenje postojeće prometne infrastrukture, kao i probijanje nove ceste koja će spajati Ulicu Mate Vlašića i Vukovarsku, čime će Facinka dobiti alternativnu prometnicu te će se smanjiti pritisak na porečku zaobilaznicu. Sve su to ujedno i preduvjeti za razvijanje poduzetničkih zona i stvaranje novih radnih mjesta.

Tu su i ostala infrastrukturna uređenja poput asfaltiranja prometnica, nogostupa, izgradnje dječjih igrališta, postavljanje preko 1100 novih rasvjetnih tijela…

IZGRADNJA NOGOMETNOG KAMPUSA

Proračun za 2021. previđa sredstva za izgradnju novog, modernog nogometnog kampusa za potrebe Nogometnog kluba Jadran Poreč kao i Sportske zajednice Grada Poreča. Projekt se planira izvesti na području Košambra-Žatika, a njime će klub i veliki broj sportaša, posebno djece, dobiti moderan prostor za treniranje i slobodne aktivnosti. Taj je projekt ujedno i stvaranje potrebne infrastrukture za organiziranje priprema profesionalnih klubova, čime se produžuje i sezona.

OSTAJEMO GRAD BEZ PRIREZA I NASTAVLJAMO PODRŽAVATI GOSPODARSTVO, RADIMO NA DIGITALIZIACIJI I TRANSPARENTNOSTI

Usprkos financijski zahtjevnoj godini za nama, Poreč i dalje ostaje jedan od malo gradova koji nemaju prirez niti ga mislimo uvoditi. Nastavit ćemo s COVDIM mjerama za pomoć gospodarstvu, kao i financiranjem kreditnih linija za poduzetnike. Također, nastavljamo s procesima digitalizacije gradske uprave i povećanja transparentnosti.

UREĐENJE STAROGRADSKE JEZGRE

Projekt obnove starogradske jezgre napreduje po planu – do sad su dovršene dvije faze uređenja gradske rive u potezu od hotela Palazzo do nekadašnje gradske kavane, obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a u suradnji s Biskupijom, Restauratorskim zavodom i nadležnim ministarstvo, već smo dogovorili nastavak obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike. U planu je rješavanje pitanja Palače Bečić i njene namjene. I iduće godine planiramo nastaviti sa sufinanciranjem obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a nastavit će se i s projektiranjem obnove trga Marafor.

PROJEKT NAVODNJAVANJA, PROGRAM UPRAVLJANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM I POTPORE

Za ovu godinu u planu je i dovršetak jednog od najvećih projekata navodnjavanja u poljoprivredi, koji se realizira na području našega grada – Červar Porat-Bašarinka. Dodatno, dovršava se i program upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem, dok će se i dalje financijski podržavati udruge u poljoprivredi i organizirati događanja kojima želimo promovirati porečko obrtništvo i poduzetništvo. Suradnja se nastavlja i s Institutom za poljoprivredu i turizam te programima za promoviranje upisa u srednju poljoprivrednu školu.

EU PROJEKTI

Politika Grada je da se prijavljujemo na sve otvorene natječaje i da u svakom trenutku budemo spremni prijaviti nove projekte. Zbog prevelike razvijenosti, Poreč se na brojne natječaje ne smije ni prijavljivati, ali zato spremno dočekujemo one na koje se možemo prijaviti. Ove godine, kroz prijave moguće nam je ostvariti ukupno financiranje za ukupno 50tak  projekata financiranih iz fondova EU, Kao financijski najznačajniji pritom se ističu projekt STREAM – nabava opreme za naše vatrogasce, potom dovršenje projekta odvodnje EU Projekt Poreč i otvaranje pročistača, a tu je i razvijanje pilot projekta javnog prijevoza s elektro-busom. Dodao bih i projekt La Mula de Parenzo, koji se financira kroz EU sredstva – prvenstveno butiga, ali i spomenik. Svakako bih izdvojio projekt širokopojasnog interneta kojim će kućanstva na području Poreštine dobiti brzi Internet, za koji su nam sredstva već odobrena. Posebno se ističe EU projekt Dostojanstvenog starenja, koji bismo s Domom za starije i nemoćne provodili po svim mjesnim odborima kroz uređenje dnevnih boravaka za umirovljenike, uz dodatno zapošljavanje njegovatelja, nabavu opreme i razvijanje programa..

– Za kraj, još jednom podvlačim – naša vizija Poreča za budućnost je grad koji ide naprijed. Spremno ćemo se prilagoditi svim uvjetima i situacijama pred nama, i dalje ćemo dogovorno raditi za naš grad.

JAKUS: PRIJEDLOG PRORAČUNA JE RAZVOJAN I SOCIJALNO URAVNOTEŽEN

Predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus rekao je da proračun smatra razvojnim i socijalno uravnoteženim, jer osigurava redovno funkcioniranje gradskih ustanova i institucija, uspješno podmirivanje kreditnih obaveza i zadržavanje visokih socijalnih standarda i nadstandarda.

– Valorizacijom imovine umjesto opterećenjem građana omogućavamo dodatne prihode za investicije, vođenje i provedbu mjera za sve ranjive skupine. Poreč i dalje bez prireza, dok mu je zaduženost ispod 10%, likvidan je i uredno podmiruje obaveze. Naglasio bih da se ovim prijedlogom proračuna zadržavamo visoki standard u društvenim djelatnostima kao i beneficije za naše učenike, studente i umirovljenike. Očekujem da će sutra na vijeću biti konstruktivna rasprava i puno kvalitetnih prijedloga, a od vijećnika da dobro prouče materijale i donesu čim kvalitetniji proračun, rekao je Jakus.

U Hrvatskoj trenutno oko 10 tisuća turista

Hitno se povlači proizvod kojeg na tržište stavlja Eurospin, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje