in

POREČ: Otvorena izložba slovenske neoavangardne grupe OHO

Foto Valamar PR
Radovi slovenske grupe OHO

U porečkoj galeriji Zuccato sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2019./Valamar“ otvorena je izložba slovenske neoavangardne konceptualne grupe OHO, aktivne u raznim fazama od 1962. do 1971. godine, koja se može razgledati do 18. kolovoza.

Projekt „Umjetnik na odmoru“ organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac uz podršku Valamar Riviere. Otvorenju su, kao sudionici projekta, prisustvovali i neki od članova grupe: Marjan Ciglič (Slovenija) i Matjaž Hanžek (Slovenija) te još jedna sudionica ovogodišnjeg projekta Lipa Mill (Srbija). I drugi članovi grupe OHO su sudjelovali u projektu „Umjetnik na odmoru“, a među njima su Marko Pogačnik (Slovenija), koji je sudjelovao 2013., a Andraž Šalamun (Slovenija) i David Nez (SAD) 2014. godine.

Članovi grupe OHO svojom su umjetnošću željeli izazvati ustaljene poglede na svijet i na umjetnost. Na izložbi u porečkoj galeriji Zuccato predstavljeni su radovi članova grupe iz različitih faza njihova rada. Prva faza njihova rada povezana je s filozofijom reizma (ne-antropocentrični sustav u kojem čovjek postoji na jednakoj razini sa svime što ga okružuje). Svaka se stvar vidi, gleda, razmatra u svojoj jedinstvenoj pojavnosti.

Druga se faza može povezati s Arte poverom, body artom, performansom, eksperimentalnim filmom, land artom, intervencijama u prirodi dok treću fazu njihova rada karakterizira transcendentalni konceptualizam.

Uz te radove, bit će postavljeni i novi radovi Marka Pogačnika koji se konceptualno nastavljaju na filozofiju primjenjenu tijekom djelovanja grupe OHO.

Na otvorenju je povjesničar umjetnosti Ješa Denegri naglasio da je ova izložba vrlo značajna jer predstavljeni izbor iz Kolekcije Marinko Sudac pokazuje rane radove grupe koja je djelovala 60-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, a odjek njihovog rada pokazuje i razgranata mreža kontakata koju su ostvarili, kao i njihovo sudjelovanje na izložbi „Information“ u njujorškoj MoMA-i već 1970. godine.

Izložba ostaje otvorena do 18. kolovoza, priopćeno je iz Valamar Riviere.

Ususret 30. izdanju ATP-a u Umagu: Bogata ponuda delicija na ISTRIA GOURMET festivalu

Porečki vatrogasci ugasili požar u kući u Stranićima