in

POREČ: Peršurić primio jubilarne darivatelje krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi 25. listopada upriličen je prijem za jubilarne darivatelje krvi s područja Poreča. Gradonačelnik Loris Peršurić tom je prilikom darivateljima, jubilarcima Gradskog društva Crvenog križa Poreč, dodijelio prigodne zahvalnice i zahvalio u svoje ali i u ime svih sugrađana na nesebičnim djelima i višegodišnjim darivanjima, kojima su pokazali svoju humanost na djelu. Zahvalnicu Grada za 75 davanja krvi dobili su Manuel Paris i Slavko Pušić, za 55 Ondina Vladišković, 50 Zdenko Horvat, Eduard Kliman, Milan Galik i Lovra Šimić, dok je za 35 darivanja zahvalnicu dobila Magda Kalčić – Ivičić.

– Hvala vam na onome što činite. Ako se humanost može mjeriti po nečemu, onda mislim da je davanje krvi jedan od najjačih i najvažnijih znakova humanosti. Pogotovo u godinama kao što je ova, kada je zdravstvo u prvom planu, još jednom svjedočimo koliko je važna i vaša uloga., rekao je gradonačelnik Peršurić, dodavši kako je uloga institucije kao što je Crveni križ ove godine posebno došla do izražaja, kada su u jeku epidemije koronavirusa bili ruka pomoći građanima.

Ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Poreč, Vesna Janko Finderle upoznala je gradonačelnika s aktivnostima društva. Iako je organizacija akcija darivanja krvi u ovoj godini zbog epidemije koronavirusa bila zahtjevna, uspjeli su prikupiti 798 doza krvi, dok je akcijama pristupilo 880 osoba. Do kraja godine imaju u planu organizirati još tri akcije. Trenutno broje 2517 pasivnih darivatelja krvi, od čega čak 809 onih koji se redovno odazivaju na akcije.

– S obzirom na situaciju, uspjeli smo pridobiti 44 nova darivatelja krvi te ove godine slavimo 81 jubilarca. Moramo biti svjesni da jednom dozom krvi mogu se spasiti čak tri života, tako su darivatelji krvi pravi heroji.

Tradicionalno druženje porečkih dobrovoljnih darivatelja krvi ove će se godine u Obrtničkom domu održati u puno manjem izdanju, dok su svim jubilarcima zahvalnice poslane poštom.

POREČ: Virtualna dodjela Nagrade Laurus nobilis najboljim učenicima i promocija PoZiCe

Kozlevac: Gotovo 50 ljudi zaraženo u Klubu studenata u Rijeci, najavio donošenje oštrijih mjera