in

POREČ: Poludnevni boravak starijima uljepšava svakodnevicu i poboljšava kvalitetu života

Foto Grad Poreč

Jedan od svakako najuspješnijih projekata Grada Poreča kada je riječ o brizi za osobe starije životne dobi je poludnevni boravak za starije osobe, organiziran u sklopu gradskog Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Ovaj program svakodnevno koristi oko 20 korisnika, a ovakav oblik skrbi omogućuje dostojanstveno starenje u vlastitom domu i pritom odgađa institucionalizaciju, a specifičnost ovog programa je, osim usluga zdravstvene njege, medicinske rekreacije, prehrane te organizacije slobodnih aktivnosti poput likovnih i glazbenih radionica, ujedno i dovoz korisnika od doma do ustanove i obratno uz pratnju medicinskog osoblja u prilagođenom vozilu. 

– Inače, program poludnevnog boravka Grad Poreč sufinancira u 50%, a cijena se za korisnike kroz godine nije mijenjala, već razlike u troškovima pokriva Grad. Stoga je u gradskom proračunu za poludnevni boravak ove godine osigurano 41.600 eura, te dodatnih 18.065 eura koje je Grad osigurao kako povećanje troškova ne bi osjetili korisnici, već će ih za zadržavanje dostignutih standarada pokriti Grad., rekla je Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Doma.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Zadovoljstvo korisnika i interes među građanima za ovakav vid njege pokazuje koliko je ovaj program pogođen i potreban u našoj zajednici, a dodatni benefiti uključuju izbjegavanje preuranjene institucionalizacije korisnika, podizanje kvalitete života naših starijih sugrađana, rješavanje problema socijalne izoliranosti i osamljenosti starijih, očuvanje funkcionalnosti svih korisnika i generalno uključivanje obitelji u skrbi za starije.

Ugodan boravak u ovom, mnogima od milja zvanom ˝vrtiću za starije“, velikim je dijelom zasluga predanih djelatnika porečkog Doma kao i brojnih volontera koji već godinama slobodno vrijeme korisnika upotpunjuju plesom, glazbom i kreativnim radionicama uljepšavaju svakodnevicu svih korisnika, objavio je Grad Poreč.

Foto Istarska županija

Istarskoj županiji, njenim agencijama i ustanovama odobreni projekti vrijedni 4,2 milijuna eura

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

POREČ: Razbojnici opljačkali skladište pošte u St. Kaligari. Zaposlenicima prijetili oružjem