in

Poreč potpisao bratimljenje s Noisielom – francuskim gradom čokolade i Disneylanda

Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnici Poreča i francuskog Noisiela, Loris Peršurić i Mathieu Viskovic, svečno su danas potpisali u prostorima Zavičajnog muzeja Poreštine Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Grada Poreča i Grada Noisiela. Potpisivanju su prisustovali gradski vijećnici, predstavnici gradske uprave i ravnateljice gradskih ustanova, zatim prvi tajnik i savjetnik za tisak Veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj Emmanuel Dagron Halimi, voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika Barbara Buršić i drugi uzvanici.

Foto Tanja Kocijančić
Mathieu Viskovic i Loris Peršurić – Foto Tanja Kocijančić

Razgovori između Poreča i Noisiela započeli su tijekom 2020. Osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji ovim činom žele ojačati vezu između država. Gradonačelnik Noisiela Mathieu Viskovic u svom je prigodnom govoru istaknuo da je ovo bratimljenje za njega osobna priča – naime on vuče korijene iz Istre, odnosno mama mu je iz Jasenovice kod Poreča, a tata iz Labina. Prije odlaska u Francusku živjeli su u Puli gdje su se upoznali, a potom se u nju vratili nakon umirovljenja. Francuski gradonačelnik je svoj govor održao na tečnom hrvatskom jeziku, a kao i gradonačelnik Peršurić istaknuo je iznimno zadovoljstvo ovim bratimljenjem kojeg obojica smatraju – da je početak jednog dugog i lijepog prijateljstva među gradovima ali i njih osobno.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Interes za sklapanje prijateljstva postojao je s obje strane, naglasila su obojica, a tijekom prošle godine održani su i prvi službeni posjeti – prvo delegacije Francuza Poreču, a potom su Porečani otišli u Noisiel.

-Ovo potpisivanje sporazuma jest 12. bratimljenje Grada Poreča i prvo s nekim francuskim gradom. Iako je ovo prvo službeno bratimljenje za mojeg mandata, osobno sam veliki zagovaratelj sklapanja prijateljstava jer smatram da direktni kontakt među ljudima stvara najčvršće poveznice među narodima. U suradnji s Noisielom spremni smo razvijati i unaprjeđivati odnose i suradnju na osnovu međusobnog poštovanja naših gradova. Imamo dosta poveznica i sličnosti, pa zato vjerujem da se susrećemo sa sličnim izazovima. Suradnja će nam omogućiti i zajedničke projekte, kazao je u svom prigodnom govoru gradonačelnik Peršurić.

Foto Tanja Kocijančić
Gradonačelnici Noisiela i Poreča tijekom potpisivanja – Foto Tanja Kocijančić

-Da mi je netko rekao da ću se jednog dana kao gradonačelnik jednog francuskog grada naći pred izabranom skupštinom jednog istarskog grada ne bih mu vjerovao, ali život i sudbina spremaju lijepa iznenađenja. Jedno od njih je potpisivanje ovog bratimljenja i moram priznati da je to jako lijepo iznenađenje, kazao je francuski gradonačelnik i dodao da u njegovom multikulturnom gradu živi više od 80 različitih nacionalnosti. Bratimljenjem, dodao je Viskovic, omogućujemo našim građanima najvećem bogatstvo – a to je mješavina kultura koja je u genetskom kodu Noisiela.

Kako je napomenuto na početku svečanosti, Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu – baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a.

Svečanost su uljepšale svojim nastupom Kiara Janko na harmonici i flautistica Mia Janko, bivše višestruko nagrađivane učenice Umjetničke škole Poreč koje su nastavile svoje glazbeno obrazovanje. Kiara je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a Mia na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Zajedno su izvele prigodnu skladbu S’il vous plait skladatelja Astora Piazzolle.

Foto Tanja Kocijančić
Mia i Kiara Janko – Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
Uzvanici na potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu – Foto Tanja Kocijančić

Foto TZ Kaštelir craft party

KAŠTELIR: Provedite četvrtak uz craft proizvode i dobru muziku

Foto Biciklistički klub Poreč

Brončana članica BK Poreč na utrci Bale pod zvijezdama