in

POREČ PRVI U HRVATSKOJ: Grad i sve njegove ustanove iz uporabe izbacuju plastiku, dodatne uštede i u struji

Foto Tanja Kocijančić

Poreč već niz godina konstantno uvodi niz dugoročnih mjera koje ga čine ekološki i energetski osviještenim europskim gradom, a još jedna u nizu istih predstavljena je i na današnjoj konferenciji za novinare – prvi projekt u Hrvatskoj kojim se nastoji smanjiti potrošnja energije i izbaciti plastika iz uporabe u gradskoj upravi, ali i svim gradskim ustanovama. Konferencija je održana u foajeu kazališta na Međunarodni dan zaštite okoliša, gdje su više o projektu rekli porečki gradonačelnik Loris Peršurić i njegov zamjenik Elio Štifanić, zatim Iva Fakin, pomoćnica direktora iz Odjela za sustavno gospodarenje energijom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), te Gordana Lalić iz gradskog poduzeća Parentium, koordinatora projekta.

Projekt nosi naziv ”Grad Poreč – odgovoran i održiv Grad” i jedinstven je, pionirski projekt u Hrvatskoj, kojim su, osim gradske uprave Poreča obuhvaćene i sve gradske ustanove, njih ukupno 11, te je namijenjen za preko 600 zaposlenih – od odgojiteljica u vrtiću i nastavnika, do djelatnika gradske knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Doma za starije i nemoćne, gradske uprave…

 -Svih se direktno potiče na promišljanje o svakodnevnim postupcima, ukazujući na drugačiji pristup situacijama i predlažući postupke i svakodnevne navike koji se mogu promijeniti, a kojima se ostvaruje zajednička korist, te stvara kvalitetnije životno okruženje. Projektom se dodatni naglasak stavlja na važnost promišljanja o nasljeđu u našem okolišu koje svatko od nas ostavlja idućim generacijama, kazao je dogradonačelnik Štifanić.

Iva Fakin, pomoćnica direktora iz Odjela za sustavno gospodarenje energijom, istaknula je kako APN već dugi niz godina prati rad Grada Poreča i rado sudjeluje u inicijativama istog, te potvrdila kako je ova potonja prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, jer se osim za gradsku upravu odnosi i na gradske ustanove. 

-Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, kroz Odjel za sustavno gospodarenje energijom, provedbeno je tijelo Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za provođenje sustavnog gospodarenja energijom u zgradama javnog sektora. Sustavno gospodarenje energijom je kontinuirani proces kojem je cilj poboljšanje energetske učinkovitosti te održivo gospodarenje resursima u javnom sektoru. Sustavno gospodarenje energijom u Hrvatskoj obuhvaća sve zgrade javnog sektora. Krajnji je cilj svesti potrošnju energije na najmanju moguću razinu, kontinuirano poboljšavajući efikasnost uporabe energije, uz osiguravanje optimalnih radnih i boravišnih uvjeta u zgradama, kazala je Fakin i dodala kako agencija ima zadaću provoditi i edukaciju.

Mjere koje su provedene u sklopu ovog projekta su:

 1. KATEGORIJA PLASTIKA
  1. Uklonjena je uporaba vode u plastičnim bocama, te uvedena upotreba staklenih boca (svim zaposlenicima će se darovati staklene boce za osobnu upotrebu)
  2. Uklonjeni su aparati za vodu
  3. Uklonjena je uporaba plastičnih čaša u aparatima za kavu
  4. Izvršeno je ispitivanje kvalitete vode za piće na svim izljevnim mjestima
  5. Uvedena je uporaba staklenih čaša i staklenih bokala za vodu
  6. Uklonjena je uporaba konvencionalnih kemijskih olovaka i uvedena uporaba eko kemijskih olovaka od kartona
  7. Zaposlenicima su darovane višekratne torbe (za npr. špežu) kako bi se poticalo smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica
 2. KATEGORIJA UŠTEDA ENERGIJE
  1. Na sva trošila (računala, fotokopirne uređaje, uređaje za kavu, itd.) postavit će se ”pametne utičnice – vremenski prekidači” (cca. 200 potrošnih mjesta)
  2. U sve urede postavit će se termometri (eugeni – cca. 200 kom)

Paketi za ustanove sadržavaju:

 • Stakleni vrč i komplet od 6 staklenih čaša
 • Digitalne limitatore potrošnje električne energije
 • Sobne termostate (termotrakice)
 • Edukativno informativne brošure i naljepnice

Paketi za djelatnike sadržavaju:

 • Staklenu bocu za vodu zapremine 0,5 lit
 • Platnenu torbu
 • Eko kemijske olovke
 • Eko grafičke olovke sa sjemenom
 • Stolni kalendar
 • Lepezu
 • Edukativno informativne brošure i naljepnice

Kako je rekao Štifanić, ovo je jedan, takozvani „soft projekt“, financijski nezahtjevan, no čijom se implementacijom ostvaruje odgovorno ponašanje, te trenutne uštede.

Time je odbačena uporaba jednokratnih plastičnih boca i čaša u porečkim ustanovama, čime će se znatno smanjiti stvaranje plastičnog otpada, dati primjer svim generacijama za odgovorno ponašanje, uštedu energije i smanjenje korištenja plastične ambalaže. Osim toga, želja je ovim primjerom potaknuti i sve druge tvrtke i gospodarske subjekte na području grada na uvođenje ovakvih, „plastic free“ i drugih ekološki prihvatljivih rješenja.

-Iako je Grad Poreč drugi grad po veličini u Istarskoj županiji, grad pozitivnog prirodnog prirasta, grad u koji se ljudi doseljavaju, grad iznadprosječne infrastrukturne opremljenosti i komunalne uređenosti, grad koji, u mnogim područjima, osigurava nadstandarde za sve svoje građane, u proteklom petogodišnjem razdoblju uspjeli smo provesti 35 projekata u području energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša, potaknuti investicije na području Grada u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna, te prijavom, kako na nacionalne, tako i na Fondove Europske Unije, ostvariti stopu sufinanciranja u iznosu od 70 posto. Time smo, unatoč činjenici da Poreč kontinuirano raste i ubrzano se razvija, uspjeli ostvariti gotovo 4 posto smanjenje sveukupnih emisija CO2 na području našega grada. I ne samo to, već smo si izradom i usvajanjem strateških dokumenata, a u skladu s Europskom energetskom politikom, zacrtali nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima u periodu do 2030. godine, emisije CO2 na području našega grada planiramo smanjiti za 40 posto, kazala je Lalić, direktorica Parentiuma koji koordinira navedene projekte.

Kako je zaključio gradonačelnik Peršurić Poreč gradi svoju budućnost na svim područjima, od komunalne opremljenosti, socijalnih standarda, prostornog uređenja, do, poput navedenih prilagodbi klimatskih promjenama, a pritom vodeći računa o uštedi, racionalnom upravljanju proračunom i tražeći mogućnosti gdje ostvariti sufinanciranja za gradske projekte.

-Osim navedenih projekta tu svakako treba spomenuti i projekt koji će se uskoro privesti kraju, a to je sanacija nekadašnjeg odlagališta otpada Košambra, jednom od većih projekata ove godine u Poreču – vrijednom 12,1 milijuna kuna s PDV-om, za koji je iz EU dobiveno 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tu je i izgradnja sustava odvodnje s pročistačima na području grada i prigradskih naselja, čime smo spriječili ispuštanje otpadnih voda u naše more, ali i energetska obnova zgrada, nabava električnih vozila za gradsku upravu, radimo na uvođenju autobusne linije s električnim autobusom za naš grad, sve su to projekti za koje smo se kandidirali i dobili sredstva iz EU fondova i na tome ćemo nastaviti raditi i dalje,  zaključio je Peršurić.

Paket za djelatnike

POREČ: Vatrogasci uspješno ugasili požar u Kauflandu

usluga poreč pranje kontejnera

Na porečkoj rivi novi podzemni kontejneri spremni za uporabu