in

POREČ: Sastanak svih sudionika EU projekta STREAM “teškog” 9 milijuna eura

Foto Grad Poreč

Grad Poreč kao partner na projektu STREAM bio je domaćin dvodnevnog koordinacijskog sastanka svih sudionika EU projekta STREAM, koji se je održao u četvrtak 10.11. i petak 11.11.2022. godine u kongresnoj dvorani Doma obrtnika Poreč. Grad Poreč počeo je s provedbom EU projekta STREAM (Strategic development of flood management) iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska 2014.-2020. u travnju 2020 godine, a cilj je poboljšati praćenje rizika i povećati upravljačku sposobnost za brzo reagiranje na katastrofalne poplave izradom karata rizika i razvojem plana upravljanja rizikom od poplava.

Time se smanjuju negativne posljedice na ljudsko zdravlje, okoliš, kulturnu baštinu i ekonomske aspekte područja povezanog s poplavama. Za Poreč ovo je još jedan u nizu nadstandarda, kojim se direktno utječe na očuvanje sigurnosti i ljudskog zdravlja.

Koordinacijski sastanak organizirao je Upravni odjel za gospodarstvo i EU fondove Grada Poreča a uvodni govor je održao zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, te partnerima iz Italije i Hrvatske poželio dobrodošlicu u grad Poreč.

Osim koordinacijskog sastanka projekta u Poreču, održan je i sastanak članova Upravnog odbora projekta i sastanak Međunarodnog upravnog odbora zaduženog za procjenu rizika od poplava. Raspravljalo se o statusu radnih paketa i napretku planiranih aktivnosti i realiziranim pilot projektima razvoja inovativnih tehnologija predviđanja poplava.

Na projektu sudjeluje 16 partnera iz Italije i Hrvatske. Vodeći partner je Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.411.657,83 €, a budžet Grada Poreča iznosi 327.875,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.

Projektne aktivnosti, u okviru projekta STREAM za Poreč su izrada katastra rizika od poplave, izrada karte rizika od poplave i opasnosti od poplave za područje Grada Poreča, izrada plana upravljanja rizikom od poplave, uspostavljanje međunarodne platforme za poplave, provedba edukacijskih aktivnosti hitnih službi, službi civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, te ostalih relevantnih dionika, kao i nabavka opreme u procijenjenoj vrijednosti oko 730 tisuća kuna (pumpe, kacige, zaštitna odjela, oprema) koja je stigla u Javnu vatrogasnu postrojbu Poreč.

Izvor – Tekst i foto Grad Poreč

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

TAR: Učenici pripremaju kućice za ptice

POREČ: „S³ – Sjaj u staklu srednjoškolaca” – Projekt SŠ Mate Balote i Zlatnog vitraja, uskoro i izložba