in

Poreč: TJEDAN CRVENOG KRIŽA obilježava se do 15. svibnja uz podjelu zahvalnica volonterima i druge aktivnosti

-Kako je ovo „posebna godina“ i trenutna situacija u kojoj se nalazimo obilježavanje našeg Tjedna za razliku od prethodnih godina bit će u okvirima i mogućnostima epidemioloških okvira, najavila je ravnateljica Crvenog križa Poreč Vesna Janko Finderle.

Tjedan Crvenog križa obilježavat će se do 15 .svibnja. Dosad su to u Poreču obilježavali zajedničkom vježbom s Javnom vatrogasnom postrojbom Poreč, demonstracijom spašavanja i prve pomoći za građane, vrtiće i škole.

-Također smo u cijelom Tjednu bili prisutni na cijeloj Poreštini zajedno s Udrugom dijabetičara Tar – Vabriga i Sekcijom Galija, gdje smo mjerili građanima tlak i šećer u kapilarnoj krvi. Međutim, ove godine okupljanja i zadržavanja zabranjena su tako da smo pripremili niz malo drugačijih aktivnosti kako bi obilježili naš Tjedan. Pokušali smo uklopiti sve naše djelatnosti i obilježavanje prilagoditi svakoj.

Što se tiče naših volontera njima će u Tjednu Crvenog križa biti uručene posebne zahvale, za njih 50 tak koji su nam pomagali u aktivnosti Potresi 2021. Zahvale ćemo uručiti i svim donatorima koji su nam pomagali pri prikupljanju potrepština za potresom stradalo stanovništvo.

Kada spominjemo volontere moramo napomenuti našu veliku aktivnost , a to je osnutak Osnovne jedinice interventnog tima  Crvenog križa Poreč, navodi Janko Finderle.

Što je to „Osnovna jedinica interventnog tima“ HCK?

Tim obučenih i osposobljenih ljudi koji su u određenom trenutku potrebe spremni raditi kao i boraviti u terenskim uvjetima u slučaju bilo kakve velike nesreće, izvanrednog događaja, prirodne, ekološke ili tehničke katastrofe. Pošto su dio operativnih snaga, naravno na volonterskoj osnovi, među prvima izlaze na teren i pomažu ljudima u potrebi, a sigurno s terena odlaze zadnji.

U Istarskoj županiji obučeno je četrdesetak osoba, a s Poreštine ih je devet, od kojih osam aktivnih. Među njima je čak troje instruktora i dugogodišnjih članova nacionalnog interventnog tima HCK. Na tečaju se uče i vježbaju osnove sljedećih tema:

  • Psihosocijalna potpora
  • Služba traženja
  • Osiguranje pitke vode i promicanje higijene
  • Orijentacija i kartografija, GPS
  • Radio komunikacija
  • Organizacija smještaja i logistika
  • Prva pomoć; moduli A, B i AVD

-Na godišnjoj razini vježba se  i priprema za djelovanje u datom trenutku potrebe. Osim osnovne jedinice, postoje i specijalistički treninzi (osobe koje se obučavaju za voditelje i međunarodne misije), kao i timovi podrške (svi naši volonteri koji nam u datom trenutku dolaze pomoći u slučaju potrebe i daju suport Gradskom društvu na lokalnoj razini).

Također nismo zaboravili na naše darivatelje krvi, a i na samo vrednovanje davalaštva. Kao podsjetnik u ovom Tjednu podjelit ćemo šećere za kavu našim ugostiteljima s logom i malom oznakom našeg davalaštva krvi kako bi građani dobili uz jutarnju kavu podsjetnik na važnost darivanja krvi , te organiziramo samu akciju darivanja krvi 22. svibnja 2021., i 5. lipnja 2021. Pridružite nam se !

Jedna od važnijih aktivnosti briga je i za naše najugroženije stanovništvo na Poreštini koje redovno snabdijevamo paketima hrane i higijene u sklopu našeg programa Socijalna košarica. 

U Tjednu Crvenog križa zajedno s Kauflandom imamo humanitarnu akciju „Vaš dar za pravu stvar“ u kojoj možete sudjelovati donacijom hrane za naše najpotrebitije građane. Naša košara za donacije nalazi se u Kaufland poslovnici Poreč.

Ne smijemo zaboraviti niti Prvu pomoć u kojoj smo vidno aktivni, tako da u ovom Tjednu imamo više aktivnosti vezane uz ovu djelatnosti. Uz Projekt Hrvatskog Crvenog križa „Sigurnije škole i vrtići“ podjeliti ćemo upravo njima kompletne torbice prve pomoći kako bi imali u svojim ustanovama.  Također imamo u ovom Tjednu edukacije iz prve pomoći za djelatnike DV Radost Poreč, koju kontinuirano obnavljamo.

I da ne zaboravimo i obilježavanje Tjedna  u sklopu zdravstvene preventive, gdje vjerujem da je većina građana zamjetila naš veliki angažman u organizaciji i pomoći pri masovnom cijepljenju građana, na svim punktovima od početka travnja. Naime, sudjelovali smo u već 9 akcija, te smo spremni za pomoć koliko dugo bude potrebno.

I za kraj , hvala svim našim volonterima, članovima, darivateljima krvi, građanima, Gradu Poreču, Općinama, medijima svim Udrugama s kojima surađujemo….na svemu, objavila je ravnateljica Vesna Janko Finderle.

POREČ: Jadran remizirao u Bujama i nastavio utrku za Crikvenicom

UMAG: Udario ga šakom u glavu i slomio mu nos