in

Poreč: U Srednjoj školi Mate Balote prvi put održan stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća ekonomista

U porečkoj Srednjoj školi Mate Balote održan je nedavno stručni skup Međužupanijskog stručnog vijeća. Skup je otvorila profesorica Ivana Levak, voditeljica Vijeća podsektora ekonomije te je prisutne ukratko upoznala s programom i temama, naglasivši da će sljedeći skup, turističko-gospodarskog tipa, biti već u travnju.

Na prvom je predavanju profesorica Katarina Justić Jozičić iz Srednje škole Mate Balote govorila o svojoj doktorskoj disertaciji „Prinosi od ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj i korelacija s ekonomskim rastom“.

Na obradu ove teme odlučila se jer je nakon dugogodišnjeg rada u školi naišla na sljedeće probleme: rasipanje resursa, neusklađenost srednjoškolskog obrazovanja i zanimanja s trenutačnim potrebama na tržištu rada, kontinuiranu raspravu o nedovoljnim ulaganjima u srednje školstvo i drugo. Naglasak istraživanja stavila je na srednjoškolsko obrazovanje. Odmah na početku istraživanja profesorica je uočila nedostatak – visina javnih sredstava koja se ulažu u srednjoškolsko obrazovanje iskazana je djelomično i to samo na nacionalnoj razini. 

O vrednovanju učenika govorila je profesorica s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Marina Diković, inače voditeljica programa stjecanja pedagoških kompetencija. Posebno je istaknula pojmove ciljevi, ishodi i obrazovna postignuća, tj. koliko je učenik zaista ostvario od onoga što smo kao nastavnici zacrtali na početku sata.

Uslijedilo je predavanje o mentalnim mapama u nastavi profesora Srednje škole Mate Blažine Labin, Gabriele Dundara i Daniela Mohorovića. Nakon teorijskog izlaganja, profesori su uključili sve sudionike u izradu individualnih mentalnih mapa koje su kasnije izložene na školskoj ploči.

Tea Štifanić, voditeljica projekta Interreg SI-HR, iz Turističke zajednice općine Vrsar govorila je o pozitivnim aspektima europskih projekata za lokalnu zajednicu i mogućnostima uključivanja škola u projekte. Osim materijala koji su bili na raspolaganju za sve sudionike, u prezentaciji su se mogle vidjeti fotografije učenika različitih uzrasta koji su, raznim aktivnostima, uključeni u provedbu europskih projekata u lokalnoj zajednici.

Stručni je skup uspješno realiziran prvi put u ovoj školi, a zaključen je podjelom potvrda predavačima za održano predavanje i sudionicima za stručno usavršavanje, piše u priopćenju pristiglom iz SŠ Mate Balote.

HTZ: Pobjednik nagradne igre Epic Week je Angelo Elefante iz Italije

Zbog smanjenja PDV-a od 1. siječnja cijene lijekova bez recepta niže do 18%