in

POREČ: UKLONJEN BANKOMAT! Nakon godinu dana natezanja konačno povijesna vrata u prvobitnom stanju

Sada i prije dva mjeseca

Nevjerojatno, ali istinito! Godinu dana nakon što je postavljen bankomat pored Trga slobode, o kojem su lani izvijestili svi hrvatski mediji – uklonjen je!

Bankomat uklonjen – ne znamo točno koji dan

Još prije dva mjeseca fotografirali smo ga kako je počeo s radom, spreman valjda za predsezonu i za uskrsne goste koji, međutim, nikad nisu stigli jer se u međuvremenu desila korona-kriza.

Fotografirano 7.5.2020./Foto Tanja Kocijančić

Slika bankomata zbog kojeg je ispiljen i uklonjen dio drvenih povijesnih vrata obišla je Hrvatsku nakon što je gradonačelnik Loris Peršurić prvi na svom Facebooku objavio svoje zgražanje. Naime, bankomat je postavljen ilegalno, bez nijedne dozvole. No, čak da je i zatražio obavezno odobrenje Konzervatorskog odjela nikad ga ne bi dobio, jer je postavljen na ulazu u stambenu zgradu, bez suglasnosti stanara.

U ožujku 2020. već je počeo s radom nakon zimske pauze

Kako smo pisali prije točno godinu dana, Konzervatorski odjel Pula na naknadnu zatraženu dozvolu za postavljanje odgovorio je negativno i naložio uklanjanje ilegalno postavljenog bankomata. No, unatoč tome bankomat je uredno radio cijelo ljeto pa i duže, a prema fotografiji čitatelja od prije dva mjeseca – ponovno je počeo s radom.

Čak ni odluka konzervatora koji su zgranuti neredom s postavljanjem bankomata diljem starog grada (ne samo porečkog, nego diljem istarske obale), pa i ovog kojemu tu nije bilo mjesto iz više razloga, nije mogla zaustaviti vlasnika zgrade, odnosno tvrtke koja ga je postavila, da počne s radom. I da pokuša nastaviti s radom i ove godine, unatoč dobivenom rješenju o obaveznom uklanjanju.

Danas su ljudi vođeni samo željom za zaradom, pa je zato broj bankomata enormno porastao i to nije problem samo u Poreču, koji i ovo ljeto dočekuje s puno većim brojem bankomata u starom gradu.

Tu se ne preže ni pred čim, pa stoga se dozvole od konzervatora niti ne traže.

Naime, tvrtke koje postavljaju bankomate dobro plaćaju najam, a što je bolja pozicija, to se više novaca dobije.

Podsjećamo da je prije godinu dana postavljanje ovog ilegalnog bankomata podiglo veliku medijsku prašinu. Građani su se bunili i višekratno po društvenim mrežama izražavali svoju sumnju da će bankomat ikad biti uklonjen.

Pitali smo pročelnicu Konzervatorskog odjela u Puli Lorellu Lorencin Toth da pojasni što se dogodilo. Veli nam da Poreč i mnogi drugi gradovi imaju isti problem s bankomatima koji niču kao gljive poslije kiše.

-Osoba koja je postavila bankomat se žalila na rješenje o uklanjanju, a mi smo to odbili. Zatim se žalio Ministarstvu kulture, koje ga je također odbilo. U međuvremenu je Grad Poreč izradio katalog urbane opreme za starogradsku jezgru na koji smo dali suglasnost. Njime je točno definirano kako moraju izgledati terase, reklame i druga oprema, pa i bankomati. I naše ministarstvo dalo je upute na koji način postupati s bankomatima, gdje dozvoliti, a gdje ne. Komunalno redarstvo je po tome počelo postupati, jer primijećujemo da se sada pojačano javljaju stranke koje traže legalizaciju bankomata. Nekima smo legalizirali, neke smo odbili, a trećima smo izdali neke korekcije, kaže Limoncin Toth.

Na temelju tog kataloga i upita ministarstva izdavat će se rješenja – negdje će se moći gdje je to prikladno, a negdje ne, jer ipak se radi o zaštićenoj povijesnoj jezgri, naglasila je ravnateljica Konzervatorskog odjela u Puli.

Evo što je gradonačelnik Peršurić objavio lani u travnju na svom Facebooku, nakon čega je pokrenuta medijska lavina.

– Devastiran je jedan od najljepših primjeraka historicističkih vrata u Poreču koji pokazuje zastupljenost visoke razine umjetničkog obrta tijekom Austro-ugarskog razdoblja. Sama vrata su pomalo bila i simbol Trga slobode od njegovog nastanka do današnjih dana. Ovakvo ponašanje i manjak poštovanja prema povijesti grada starog dvije tisuće godina me boli. Boli me kao Porečana, prije svega, a onda i kao gradonačelnika,  napisao je Peršurić, što su prenijeli svi lokalni i nacionalni mediji.

Casanova Tour Vrsar/Foto: Visit Istria

VRSAR: Istra Inspirit vodi vas na virtualnu zavodljivu šetnju s Giacomom Casanovom

Porečka akcija darivanja uspješna – Prikupljeno 64 doze krvi