in

POREČ: Upaljena prva adventska svijeća

Foto Grad Poreč

Kratkom svečanošću u predvečerje prve adventske nedjelje, upaljena je prva adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. Poreč, u organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, sada već tradicionalno obilježava adventske nedjelje, a događaj je okupio brojne sugrađane, kao i gradonačelnika Lorisa Peršurića i gradske vijećnike.

Foto Grad Poreč prva adventska svijeća
Foto Grad Poreč

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili jučer zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Osim blagoslova vijenca i kratke molitve, koju je predvodio porečki župni vikar Boško Čatlak, čast da upali prvu adventsku svijeću pripala je Mateju Simonettiju.

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč bit će predstavljen ovoga tjedna, dok je za iduću nedjelju već najavljeno paljenje druge adventske svijeće, priopćeno je iz Grada Poreča.

Frontalni sudar na cesti Tar- Labinci

konferencija europskih organskih gradova grad poreč organski gradovi

Poreč sudjelovao na konferenciji europskih organskih gradova