in

POREČ: Vijećnici usvojili izvještaj o radu gradonačelnika

Foto Grad Poreč - Sjednica Gradskog vijeća 6.10.2023.

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Poreča Loris Peršurić podnio je izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, a vijećnici su jednoglasno usvojili kako njegov, tako i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Gradonačelnik se osvrnuo na započete i realizirane projekte, među kojima se ističe početak istraživanja Marafora, najstarijeg porečkog trga, kao priprema za njegovu obnovu, a nastavljena su i projektiranja dva nova vrtića u Novoj Vasi i Varvarima, za što je već provedena i nabava i početak radova očekuje se do kraja godine.

U svibnju je dodatnih 11 obitelji potpisalo ugovore s Gradom za subvenciju kupnje stana, a provedena je i anketa među građanima o rješavanju stambenog pitanja – građani su najveći interes iskazali za dodjelu građevinskog zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća, kao i za opciju da Grad izgradi stanove koje potom, na temelju razrađenih kriterija, daje u višegodišnji zakup. Nadležni gradski odjel upravo priprema potrebne odluke koje će potom biti predstavljene vijeću i sugrađanima.

U jeku energetske krize, Grad Poreč osmislio je niz mjera kako bi svojim sugrađanima u teškoj socio-ekonomskoj situaciji ublažio posljedice porasta cijena energenata.

U prvih šest mjeseci dovršena je druga faza porečke međuzaobilaznice u zoni Facinka, koja je olakšala pristup zoni i rasteretila dio ostalih pravaca, otvoren je društveni dom u Mugebi, te je krenula izgradnja domova u Dračevcu i Kadumima, koja je u međuvremenu dovršena. Obnovljena je i cesta Radmani-Dračevac, potpisan ugovor za zamjenu rasvjetnih tijela novom i ekološkom javnom rasvjetom – ukupno 1029 novih rasvjetnih tijela, čija realizacije kreće tijekom jeseni. Također, počela je izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Antonci.

U Poreču je otvoren i prvi Sunčani ured, mjesto na kojem građani mogu dobiti besplatnu savjetodavnu podršku vezano za sunčane elektrane, zaživio je i projekt Rukomet u vrtićima, a Grad je odlučio financirati i Psihoonkološko savjetovalište za žene oboljele od raka dojke, a nakon provedenog natječaja, Grad je dodijelio oko 150 tisuća eura udrugama za programe na području civilnog društva, kulture, sporta, rekreacije, socijalne skrbi i poljoprivrede. Dodao je kako je otvoren i poziv za dodjelu potpora poduzetnicima, koje se svake godine prilagođavaju potrebama malih obrtnika i poduzetnika, a veliki interes dokazuje da su pogođene.

policija

“SHOW” na sjeveru Istre: Autom se zabio u policijsko vozilo, izgurao ga i pobjegao

Foto Usluga Poreč

Usluga Poreč obnavlja sustave automatskog upravljanja parkiralištima