in

POREČ: Vinistra prvi put na Peškeri – Kušanje najboljih vina traje do nedjelje navečer

Foto Tanja Kocijančić

Prekrasan ambijent s pogledom na more i Poreč, 60 vinara s vinima iznimne kvalitete, brojni izlagači i veliki interes posjetitelja – počela najpoznatija vinska priredba

Prvi put na porečkoj Peškeri, na otvorenom, otvorena je danas 27. Vinistra, sajam vina i vinarske opreme koji će se odvijati do nedjelje navečer, 20. lipnja. U lijepom ambijentu uvale Peškera s pogledom na porečki stari grad okupilo se 75 izlagača, od čega je 60 vinara. Unatoč otežanim okolnostima pandemije, predstavili su svoja vina, među kojima i ona iz prošlogodišnje berbe koja je, prema ocjenama stručnjaka, bila iznimne kvalitete.

Vinistru je službeno otvorenom proglasio istarski župan Boris Miletić.

Župan Boris Miletić – Foto Tanja Kocijančić

Vinistra se uvijek tradicionalno održavala početkom svibnja, ali zbog epidemioloških mjera koje u to vrijeme nisu dopuštale organizaciju sajmova odgođena je.

-Premali smo da bi bili prosječni i trebamo težiti izvrsnosti s druge strane drago mi je da su vinsitra i istarska žup gradile poartnerstki odnos. pa smo tako jedina regija koja je donijela Strategiju razvoja vinarstva do 2030. godine. ovo je sigurno bitna gospodarska tema i čestitke svim našim vinarima, kazao je župan.

Vinistra – Otvorenje – Foto Tanja Kocijančić

-Prvi put u lipnju i prvi put na otvorenom, no zanimanje za Vinistru ne posustaje, to potvrđuje da smo jedan od najastrakt vinskih manifestacija u europi ali i da su se ljudi zaželjelie druženja i vrhunskih vina raduje me da su iz godine i godine podižemo ljestvicu kvalitete i da imamo stalno nove, mlade vinare s vrhunskim vinima, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik udruge vinogradara Vinistra koja potpisuje organizaciju ove manifestacije.

Publici se obratio i gradonačelnik Loris Peršurić. Istaknuo je da ga jako veseli da se Vinistra opet vratila u Poreč. Rekao je da je Vinistra simbol vraćanja na “staro normalno” , uz čestitke svim vinarima na nagradama.

Vinistra – Otvorenje – Foto Tanja Kocijančić

-Od početka godine odvijale su se brojne, uglavnom sportske manifestacije. Ali od ovog vikenda imamo u gradu konačno puno događanja, među njima na rivi u subotu i Dane pršuta, kazao je Peršurić i pozvao sugrađane da ih dođu posjetiti.

Prigodnim riječima obratili su se i izaslanik predsjednika Republike, posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić i u ime Hrvatske gospodarske komore potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, koji su govorili o gospodarskom aspektu ovakvih manifestacija.

„Ključnu ulogu u prošloj godini odigrao je nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu. Iako izvoz pada, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, poput istarskog, u smjeru visoke kvalitete“, rekao je Kovačević.

Okupljene je pozdravila i Sandra Zokić iz Ministarstva poljoprivrede.

”Istra je svojim radom i izvrsnošću pravi primjer za ostatak Hrvatske. Ispravan je to put kako graditi javno i privatno”, istaknuo je Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju.

Jednodnevna ulaznica stoji 150 kuna, a svaki posjetitelj dobit će na dar ekskluzivnu kristalnu čašu i vaučer od 30 kuna za Pop-up vinoteku Vinistre.

Oni koji se odluče na Vinistri provesti sva tri dana, za ulaznicu će izdvojiti 380 kuna. Uz kristalnu čašu dobit će čak tri vaučera po 30 kuna koja će iskoristiti u Pop-up vinoteci.

Ulaznice se mogu kupiti isključivo na glavnom ulazu kako bi se mogao kontrolirati maksimalan dozvoljeni broj posjetitelja, stoga je preporuka organizatora da na Vinistru dođete što ranije. Obavezno s maskama koje se smiju skinuti jedino tijekom degustacije na štandovima vinara.

Radno vrijeme u subotu i nedjelju je od 14 do 21 sat.

Otvorenje Vinistre – Foto Tanja Kocijančić
Otvorenje Vinistre – Foto Tanja Kocijančić
Otvorenje Vinistre – Foto Tanja Kocijančić

HUT: Istra i otoci zeleni, usklađena ECDC epidemiološka karta

KAŠTELIR: Prijem za osmaše – dobitnike “zlatnog pera”