in

POREČ: Zahvalnice Istarske županije Zavičajnom muzeju Poreštine i Valamar Rivieri za sedam desetljeća poslovanja

Željko Kukurin, Elena Uljančić i Loris PEršurić - Foto Grad Poreč

Jučer je u povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreču održana svečanost obilježavanja Dana Istarskog statuta na kojoj je poseban gost bio predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Prva se publici obratila Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Skupštine Istarske županije, a potom i župan Boris Miletić, te predsjednik Milanović.

Foto Robert Marić
Foto Robert Marić – Dobitnici svih zahvalnica Istarske županije na Danu Istarskog statuta

Izdvajamo najsvečaniji trenutak – dodjelu zahvalnica Istarske županije Zavičajnom muzeju Poreštine, porečkoj hotelijerskoj tvrtki Valamar Riviera, Kulturno-umjetničkom društvu “Lino Mariani”, a posthumno istarskom povjesničaru i diplomatu Miroslavu Bertoši iz Pule, te novinaru i gastroznalcu Davoru Šišoviću iz Pazina. Obojica su preminuli prošle godine.

Phil Hogan, irski i europski političar, dobio je status počasnog građanina Istarske županije zbog zauzimanja za istarske vinare u sporu oko vina teran.

Zahvalnicu za izniman doprinos na području kulture župan Miletić uručio je ravnateljici porečkog muzeja Eleni Uljančić koja je kazala: „Zahvaljujemo se Istarskoj županiji na ovom velikom priznanju u godini u kojoj obilježavamo 140. obljetnicu djelovanja.“

Istarska je županija ovom zahvalnicom odala priznanje porečkom muzeju za 140 godina predanog rada i doprinosa očuvanju i dostupnosti kulturnog naslijeđa, poticanja interesa za istraživanje i dublje razumijevanje istarske baštine te za realizaciju brojnih postava i projekata, kao i razvoj muzejske djelatnosti.

U ime Valamar Riviere zahvalnicu za izniman doprinos na području turizma u Istarskoj županiji kroz proteklih 70 godina poslovanja primio je njen predsjednik Uprave Željko Kukurin.

Tijekom sedam desetljeća svog postojanja, tvrtka Valamar Riviera se razvijala, širila i trudila postizati uvijek više u segmentu turističke infrastrukture i ponude te je, kao najveći investitor u hrvatskom turizmu, dala svoj veliki doprinos prepoznatljivosti Istre i Hrvatske na turističkoj karti svijeta. Hvalevrijedni su i okrenutost tvrtke ka lokalnoj zajednici, društveno odgovorno poslovanje, te posebno usmjerenost na održivi razvoj turizma. Još jednom, iskrene čestitke i želim vam puno uspjeha u daljnjem poslovanju!“, izjavio je Boris Miletić.

Prije 70 godina osnovana je Riviera u malom mjestu Poreč, sa svega 20 zaposlenika. Od tada do danas, Valamar Riviera je postala jedno od 10 vodećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, poduzeće koje upravlja turizmom od Istre do Dubrovnika. Ponosni smo na sve naše destinacije, posebno ovdje na Istru, gdje smo doma i od kuda smo počeli. Zahvalni smo svim našim djelatnicima, dioničarima, partnerima i lokalnim zajednicama s kojima već godinama razvijamo održivi i društveno odgovoran turizam. Siguran sam da ćemo zajednički i u buduće, znati preuzeti odgovornost za 70 godina stvaranja“, izjavio je Željko Kukurin.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan milanovič poreč
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Velik dan za Istru i Hrvatsku obilježen je, među ostalim, nastupima učenika Umjetničke škole Poreč i zbora Lino Mariani pod ravnanjem Ronalda Brausa.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan
Zbor Lino Mariani – FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Podsjetimo – nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je  poslije dva tjedna, 14. travnja 1994. godine ukinula 36 članaka. Ozbiljno se razmatrala i mogućnost raspuštanja Županijske skupštine, što se nije dogodilo.  Slijedila je duga  političko-pravna bitka: 2. veljače  1995. godine Ustavni sud Republike Hrvatske  prihvatio je 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno  mogućnost  službenog korištenja talijanskog jezika u radu  županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koji je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Što je sve u Poreču rekao predsjednik Milanović čitajte u nastavku:

Što je prekla predsjednica Skupštine Istarske županije čitajte ovdje:

novigrad cittanova

NOVIGRAD: Za blagdane posebna regulacija ulaska vozila u starogradsku jezgru

Foto Grad Poreč - Velenik, Peršurić, Perić i Mičetić

Grad Poreč i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu potpisali sporazum o suradnji