in

Porečani odali počast Antonu Grabaru

Rodna kuća Antona Grabara/Grad Poreč

Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predstavnici porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista s predsjednikom Arduinom Matoševićem odali su počast Antonu Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj, piše u priopćenju Grada Poreča. 

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući u porečkoj starogradskoj jezgri gdje je rođen  26. siječnja 1889. godine. Kako navodi Istrapedia, Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa). Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki. Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu.

Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana, priopćila je gradska uprava.

POREČ: Osam novih darivatelja krvi

Poreč: Mladi rukometaši izgubili od Puljana i Labinjana