in

POREČKA RIVA – Generacijski projekt kojeg korona-kriza nije zaustavila primiče se kraju

-Naš grad je ulaganje u rivu čekao godinama i drago mi je da je to došlo na red jer se radi o najreprezentativnijem dijelu Poreča, koji zaslužuje više od asfalta. Iako su nam sve druge komunalne aktivnosti na čekanju zbog mjera štednje, smanjenja prihoda i usmjeravanja sredstava za pomoć gospodarstvu, s rivom svakako nastavljamo jer se radi o generacijskom projektu. Trebalo je imati hrabrosti upustiti se u to, kad smo unaprijed znali da će biti puno arheoloških nalazišta, infrastrukturnih komplikacija, kao i činjenice da se radi o projektu o kojem imamo različita mišljenja i ideje, komentirao je ovu investiciju porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Radovi su startali lani u prosincu i od tada se nesmetano i kontinuirano odvijaju s rokom dovršetka u lipnju ove godine. Projekt je vrijedan ukupno 26 milijuna kuna, izvođač radova je bujska tvrtka Adriaing, a nadzor je povjeren porečkoj firmi Istra inženjering.

-Što više napreduju radovi, sve više vidimo kako se radi o lijepom projektu koji će sačuvati stari dio, poput stoljetnog drvoreda crnika, a stvoriti novi s kamenom i modernim elementima. Središnji dio rive je, sad kad više nema štandova, ustvari jako veliki prostor koji će sigurno zaživjeti kao novo mjesto okupljanja, dodao je gradonačelnik.

Foto Grad Poreč

Ovaj značajni projekt obuhvatio je dio rive od carinskog gata do gradske kavane, odnosno površinu veću od 6.000 četvornih metara. Donedavno neuređen prostor, prepun štandova, s neprimjerenom urbanom opremom i terasama lokala koje nisu imale pogled na more zbog brojnih barijera pretvorit će se u modernu rivu s otvorenim prostorom pogodnim za okupljanje građana i održavanje manifestacija. K tome, svi lokali koji se nalaze u tom dijelu konačno će dobiti pogled na more.

U tijeku su radovi na pripremi podloge za završni sloj betonske prometnice uz drvored crnika koji ostaje ukomponiran i u novi koncept uređenja. Betoniranje i obrada završnog sloja počinje sutra i trajat će do sredine idućeg tjedna, nakon čega će promet biti preusmjeren preko nove prometnice kako bi se mogli završavati radovi na popločavanju onog dijela na kojem se trenutno odvija promet, saznajemo u gradskoj upravi.

Do sada je zamijenjena podloga kamenog popločenja na većem dijelu zahvata, izvedene su podzemne instalacije vodovoda, javne rasvjete, oborinske odvodnje i elektroničke komunikacijske infrastrukture i počelo je postavljanje kamenog popločenja na parteru rive.

Istovremeno s građevinskim radovima u tijeku je i arheološko istraživanje na nalazištu u dijelu rive na križanju s Ulicom Cardo Maximus. Planirani završetak arheoloških radova je 10. svibnja ove godine, nakon čega će biti kompletirani radovi na betonskoj prometnici s formiranjem kružnog raskrižja na tom dijelu.

Inače, kako ističu iz Grada Poreča, riva se uređuje kroz nekoliko faza, a ovdje je riječ o najširem dijelu koji obuhvaća područje od Carinskog gata do nekadašnje Gradske kavane. Sam projekt obuhvaća rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture te uređenje partera s urbanom opremom. Projektom je predviđeno uređenje središnjeg obalnog dijela prostora, kolno-pješačke komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i povijesnog drvoreda uz južne gradske bedeme, kao i povezivanjem ovoga prostora sa povijesnom jezgrom grada – Ulicom Cardo Maximus, Ribarskim trgom i drugo.  Osnovne značajke su prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice koja onuda prolazi, postavljanje nove komunalne opreme poput klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, uklanjanje asfalta i popločenje rive te uređenje punktova za brodare, uz postavljanje sve potrebne infrastrukture za održavanje različitih manifestacija.  

Prioritet je bio riješiti pitanje prometa, infrastrukture i načina korištenja, obalu, te na kraju samo dizajnersko rješenje.

Uređenje cjelokupne gradske rive već je projektirano, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno uređivati rivu dio po dio, ovisno o prioritetima. Tako je nakon već ranije izvršenog uređenja gradske rive na potezu od hotela Palazzo do Carinskog gata, na red došlo i uređenje od Carinskog gata do nekadašnje Gradske kavane, koje je upravo u tijeku.

#CroatiaLongDistanceLove – Nova HTZ-ova promotivna kampanja na društvenim mrežama

Prošlog tjedna izdano 62 posto manje računa