in

Poreču odobreno stopostotno sufinanciranje EU projekta – SCCALE za stvaranje lokalnih energetskih zajednica

Foto TZ Poreč

Gradu Poreču nedavno su odobrena sredstva za još jedan EU projekt, prvi puta iz programa HORIZON2020 (OBZOR2020), kroz koji se odobrenim projektima osigurava stopa sufinanciranja u stopostotnom iznosu.

Riječ je o projektu akronima SCCALE 203050 (Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe – Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu) koji ima za cilj poticati stvaranje lokalnih energetskih zajednica u području energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, pružati inovativne načine sagledavanja energetske učinkovitosti, odnosno učiniti lokalne zajednice ključnim dionicima u odgovoru na klimatske izazove – ne samo u smislu povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenja potrošnje energije kroz ekonomski održiv model, već i u pružanju modela upravljanja koji će njegovati zdrava i otporna društva u kontekstu klimatskih učinaka i s njima povezanih društvenih izazova. Nakon ovog koraka, slijedi daljnja provedba, između ostalog i odabira najoptimalnijeg modela za Poreč, a o tijeku svega će građani biti pravovremeno obavještavani.

Provedbom projekta na području Poreča planira se uspostava lokalne energetske zajednice naziva Parentium Community koja će imati misiju pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, s ciljem postizanja stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenjem građana u proces energetske tranzicije. Parentium Community omogućit će građanima da sudjeluju u planiranju, odlučivanju, izgradnji kapaciteta, te proizvodnji energije na lokalnoj razini.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.999.166,50 €, dok su Poreču na raspolaganju sredstva u iznosu od 38.062,50 €. Planirano trajanje projekta iznosi 42 mjeseca, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera s područja Europe. Paket zakonodavnih akata Europske Unije pod nazivom ”Čista energija za sve” iz ožujka 2019. godine donio je ambiciozne klimatske i energetske ciljeve koje države članice EU moraju provesti, uključujući sveukupno smanjenje potrošnje energije od 32,5% i povećanje obnovljivih izvora energije na najmanje 32% do 2030. godine, a sve s ciljem stvaranja ugljično neutralne Europe do 2050. godine. No isto tako, Paket je prepoznao ogroman potencijal koji leži u osnaživanju građana kao aktivnih sudionika u procesu energetske tranzicije na području svoga grada, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi projekta. Dodaje kako već dugi niz godina Grad Poreč-Parenzo u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. potiče i provodi čitav niz mjera usmjerenih ka očuvanju okoliša i održivom razvoju grada, te razvija konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalne zajednice.

– U vrijeme kada su gradski proračuni iznimno opterećeni i uvelike osjećaju posljedice COVID-19 pandemije, smatram da je važno naći dodatne izvore za financiranje projekata, pogotovo kada se radi o sufinanciranju u stopostotnom iznosu. Konstantno radimo na tome i ulažemo napore za realizaciju velikih, ali i manjih projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Tako smo lani dovršili veliki gradski projekt sanacije odlagališta otpada Košambra, vrijedan 12,1 milijun kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavljena su i nova električna vozila za potrebe komunalnog redarstva Grada Poreča. Iz područja ublažavanja klimatskih promjena Grad trenutno provodi i projekt LIVING STREETS, koji je usmjeren na uključivanje građana u problematiku održive mobilnosti u urbanim sredinama, pilot projekte u domeni vraćanja javnih prostora građanima unutar kojeg će građani isprobati barem na mjesec dana stil života bez automobila. Sve su zeleni projekti kojim naš grad štedi energiju i postaje još ugodnije mjesto za život, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Izvor Grad Poreč

Stožer: Blago popuštanje mjera stupa na snagu već večeras

Istarska policija predstavila kampanju ”Manje oružja, manje tragedija”