in

Potpisani ugovori: Počinje obnova „teška“ 26 milijuna kuna – Porečka riva vraća se građanima i postaje njihov DNEVNI BORAVAK

Foto Tanja Kocijančić
Alan Kostrenčić/Foto Tanja Kocijančić

U ponedjeljak počinje dugoočekivana obnova gradske rive na potezu od carinskog gata do kavane, vrijedna 26 milijuna kuna, koja bi trebala potrajati do 1. lipnja iduće godine. Tim je povodom u Maloj vijećnici Grada Poreča danas upriličeno svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova i tvrtkom koja će obavljati nadzor. Pa je tako gradonačelnik Loris Peršurić za izvođenje radova ugovor potpisao s Ninom Filipinom, članom Uprave bujske tvrtke Adriaing koja će izvoditi radove, te s Dinom Ružićem, direktorom porečke firme Istrainženjering, koja će biti zadužena za nadzor u vrijednosti od 130 tisuća kuna (bez PDV-a).

Glavne značajke ovog projekta koje su danas predstavljene novinarima jesu, kao najvažnije, da će se riva vratiti pješacima, odnosno građanima, sa željom da to ponovno postane svojevrsni dnevni boravak, mjesto okupljanja za sve generacije domaćih i njihovih gostiju. Prostor će se, kako su istaknuli gradski pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje Damir Hrvatin i glavni projektant Alan Konstrenčić iz tvrtke Kostrenčić i Krebel arhitekti, pročistiti i otvoriti vizualno, kako bi konačno dobio pogled na more s obližnjih ugostiteljskih terasa.

Terase će konačno dobiti pogled na more

Također, drvored će se proširiti, čime će se vratiti u svoje povijesne okvire, reducirat će se promet, posebice parkirna mjesta koja će se na prometnici ukloniti (izuzev onih potrebnih za dostavu i interventna vozila), zatim uklonit će se štandovi kao i postojeće nisko raslinje koji trenutno stvaraju barijeru, a na njihovo mjesto postaviti brojne dugačke klupe koje će pozivati građane da na njima sjede i borave. Rekonstruirat će se i kompletna podzemna infrastruktura, te stvoriti svi preduvjeti da na prostoru nekadašnje terase kavane bude trg za manifestacije i druženje.

Istaknuto je da ribarski brodovi za prijevoz turista ostaju, no u dogovoru s Lučkom upravom koja upravlja obalnom crtom nabavit će se za njih unificirani pultevi, suncobrani i ostala oprema, kako više ne bi, kao do sada, uz more vladalo šarenilo boja i materijala.

-Uređenje rive jedan je od najvažnijih i najvećih projekata ove godine u starom gradu, nakon ulaganja u kanalizaciju i ostalu infrastrukturu. Riječ je o zahtjevnom projektu koji će trajati u 15 faza i to u nekoliko godina. Riva se proteže od talijanske škole do Viala i marine, a idućih šest mjeseci uredit će se njen najširi dio. S obzirom da se riva nalazi u povijesnoj jezgri, sve je to iziskivalo više vremena, dozvola, suglasnosti, kao i suradnju s konzervatorima, naglasio je Peršurić.

Zahvalio se svima koji su sudjelovali u kreiranju ovog važnog projekta, svojim suradnicima i projektantu koji se doista potrudio da Poreč dobije konačno rivu kakvu zaslužuje. Grad financira kompletnu investiciju gradnje i nadzora, uz sufinanciranje od 2 milijuna kuna iz kase Turističke zajednice Poreča.

Damir Hrvatin/Foto Tanja Kocijančić

-Riva će biti moderna, funkcionalna, pogodna za manifestacije i okupljanje. Ovim projektom želimo Porečane vratiti na rivu kako bi ona postala dnevni boravak, rekao je gradonačelnik, dodavši kako moli građane za razumijevanje i strpljenje u idućih šest mjeseci koliko će se raditi, budući da će promet biti otežan tim dijelom grada.

Pročelnik Hrvatin je istaknuo kako se radi o velikom zahvatu, jer će se obnoviti riva u površini većoj od 6.000 četvornih metara. Riva je, kako je Hrvatin, trenutno neuređen prostor, prepun štandova, s neprimjerenom urbanom opremom, terasama lokala koje se nalaze blizu mora, ali nemaju pogled na more zbog brojnih barijera.

-Danas na rivi nemamo ljude koji sjede na klupama i ondje se zadržavaju. Konačno ćemo to promijeniti, a naročito će to biti vidljivo na proljeće i jesen, naglasio je Hrvatin.

Glavni projektant Kostrenčić istaknuo je da današnja riva ne živi u suglasju s gradom, pa će cijeli prostor stoga pročistiti i uljepšati.

-Ono što je lijepo maksimalno će se istaknuti, povijesne vrijednosti učinit ćemo vidljivima, jer će pritom na tri mjesta biti konekcije sa starim gradom u pozadini. Također, materijali na parteru pomno su birani i imat će, posebice u drvoredu, asocijacije na onaj u Eufrazijevoj bazilici, naglasio je Kostrenčić, zaključivši da im je u dizajnerskim rješenjima pomogao studio Numen iz Zagreba.

Valamar Riviera u idućoj godini investira 826 milijuna kuna

POREČ: 29. studenog javna tribina o odgovornom gospodarenju otpadom u kućanstvu