in

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: O nasilju nad ženama još uvijek se nedovoljno govori

Puštanje balona 2019./Foto Grad Pula

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, danas je održana online konferencija Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije, na čelu s predsjednicom, zamjenicom istarskog župana Sandrom Ćakić Kuhar. Tradicionalno se sutrašnji dan već godinama obilježava mimohodima po istarskim gradovima, međutim zbog epidemije COVID-19 ovogodišnje su aktivnosti reducirane. Središnji događaji će se, ipak, održati u Puli, okupljanjem u 11 sati na Trgu Portarata, uz kratki performans glumačke skupine INK i prepoznatljivo puštanje crnih balona, u spomen na žene žrtve obiteljskog nasilja.

Kako je uvodno naglasila Ćakić Kuhar, crne brojke još uvijek upućuju na postojanje nasilja nad ženama, a govoreći konkretno za Istarsku županiju u proteklih je 25 godinama ubijeno 23 žena, a zabilježeno je i 17 pokušaja ubojstva.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: O nasilju nad ženama još uvijek se nedovoljno govori

„Naša je zadaća konstantna borba protiv nasilja nad ženama, kao i svakog drugog oblika nasilja. Naša je realnost epidemija koronavirusa, koja osim zdravstvene krize, za sobom povlači i onu ekonomsku, a ovo potonja posebice pogađa žene. Naime, na razini EU i svijeta, proteklih je mjeseci zabilježen rast nasilja nad ženama od čak 30 %. Na razini Hrvatske takvi podatci nisu dostupni, a ne vidimo ni pojačan javni diskurs o toj problematici“, naglasila je predsjednica Povjerenstva ocjenjujući kao jako dobre suradnju i umreženost svih dionika koji se bave temom nasilja nad žena u Istri.

Jadranka Černjul iz Sigurne kuće Istra kazala je kako u vrijeme tzv. lockdowna, nije zabilježen povećan broj slučajeva obiteljskog nasilja, od onog uobičajenog. Sigurna kuća je bila dostupna za telefonsko savjetovanje, pomoć i podršku, nije primala nove žene u svoja skloništa, a upita za smještaj srećom nije ni bilo. Međutim, nakon ublažavanja protuepidemijskih mjera, zabilježen je povećan broj telefonskih poziva. Černjul je podsjetila i kako je još 2006. godine u Istarskoj županiji prepoznat problem nasilja nad ženama, a danas u sklopu Sigurne kuće Istra djeluju 2 skloništa i 2 savjetovališta. Od njezinog osnutka, Sigurna kuća je pružila utočište za preko 300 žena.

Ravnateljica Obiteljskog centra Ines Puhar, osvrnula se na rad institucije u doba COVID-19, kada su usluge savjetovališta bile dostupne telefonski i online, dok su edukativne radionice bile privremeno odgođene. Naglasila je i kako je njihov rad usmjeren na prevenciju nasilja, komunikaciju i promicanje kvalitetnog života unutar obitelji, a u središtu su im prvenstveno djeca, često nijemi svjedoci i žrtve obiteljskog nasilja. Osvrnula se i na porast broja korisnika muškog spola, pa su tako u 2019. godini od 734 korisnika usluga Obiteljskog centra, 40 % činili muškarci.

Predstavnice PU Istarske, Alica Rosić Jakupović i Biljana Butigan kazale su kako policija u Istri nije zabilježila porast intervencija povezanih s obiteljskim nasiljem i nasiljem nad ženama. Međutim, bilježi se porast transgeneracijskog prijenosa nasilja u obitelji (sinovi prema majkama) što potvrđuje da nasilje rađa nasilje, kao i nasilja i uznemiravanja putem društvenih mreža.

Povjerenstvu su se obratile i članice Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule, Federika Mohorović Čekada zamjenica gradonačelnika Labina i Mirjana Galant, zamjenica pazinskog gradonačelnika, ujedno predsjednice lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova, te su se osvrnule na aktivnosti i stanje po pitanju nasilja nad ženama u svojim sredinama. Sve su složne kako postoji dobra suradnja na lokalnoj, ali i na županijskoj razini te da se po navedenom pitanju postupa proaktivno.

Na samome kraju konferencije doneseno je i nekoliko zaključaka, koji će biti upućeni Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH kao i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova RH. Prvo, nasilje nad ženama je problem čitavog društva, a ne pojedine žrtve, te se problematici treba na taj način i pristupati, na svim razinama, u cilju njegovog sprječavanja. Drugo, uslijed korona i gospodarske krize za očekivati je porast nasilja u obitelji te je nužno pojačano raditi na prevenciji. I posljednje, na nacionalnoj razini je problematika nasilja nad ženama, posebice u današnjim okolnostima, nedovoljno zastupljena.

ISTARSKA ŽUPANIJA

NOVIGRAD dijeli novčane nagrade odlikašima - u tijeku su prijave

DND POREČ organizira Klub za roditelje tinejdžera

Bez vode 12. lipnja 12 porečkih ulica

Bez vode 23. rujna dio Višnjana