in

Premijerom filma “General” počinje Pulski filmski festival

Pred najveću filmsku publiku u Hrvatskoj Pulski filmski festival je spreman večeras, 13. srpnja, isploviti po 66. put.

Uz brojne dnevne programe i projekcije, prvi festivalski dan zacijelo će obilježiti dugoočekivana premijera filma General, redatelja Antuna Vrdoljaka, o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, za čiju je projekciju iznimno velik interes publike još od prvog dana puštanja karata u prodaju.

General je prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u Areni a njima se u Hrvatskom programu i konkurenciji za Zlatne arene pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske produkcije u Istarskom narodnom kazalištu.
Svečano otvorenje započinje u 21.30 sati uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Festivalu će prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava.

Čast vođenja programa pripala je Dušku Čurliću i Ivanu Vukušiću a sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac izvest će nacionalnu himnu Republike Hrvatske te himnu Istarske županije.

Tijekom ceremonije uručit će se važna festivalska nagrada, koja nosi ime po svom osnivaču, Marijan Rotar koju je ove godine dodijeljena Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre. 

Nakon svečanosti otvorenja slijedi tradicionalni vatromet koji simbolično označava početak novog izdanja Pulskog filmskog festivala. (Izvor Grad Pula)

KRVAVA OBITELJSKA SVAĐA: Nožem nasrnuo na brata, ozlijeđene ukupno tri osobe

FUNTANA: Otkazano kino na plaži, projekcije filmova 14. i 15. srpnja