in

Priča o bespravnoj gradnji u MARČANI se nastavlja – Umjesto rušenja inspekcija čeka legalizaciju?

Bespravna gradnja u Općini Marčana

-Dostavljamo popis aktivnih inspekcijskih rješenja koja se odnose na područje Općine Marčana. U navedenim predmetima utvrđena je bespravna gradnja, te su poduzete inspekcijske mjere donošenjem odgovarajućih inspekcijskih rješenja. U većini slučajeva je u tijeku postupak ozakonjenja na navedenom parcelama, te je ova inspekcija u obvezi pričekati s prisilnim izvršenjem svog rješenja do pravomoćnog okončanja upravnog postupka ozakonjenja u svakom pojedinom slučaju, piše u odgovoru građevinske inspekcije koji je stigao na adresu Općine Marčana, odnosno na njihov zahtjev da se inspekcija očituje što je poduzeto u vezi brojnih slučajeva divlje gradnje na tom području.

Naime, Općina Marčana je od listopada 2017. godine do kraja 2019. evidentirala i podnijela prijave nadležnom Ministarstvu, odnosno kasnije Državnom inspektoratu – građevinskoj inspekciji za više od 180 slučajeva bespravne gradnje na svom području. No, utvrđeno je da je Općina Marčana od svih spomenutih podnijetih prijava bespravne gradnje na znanje zaprimila tek 35 rješenja o uklanjanju objekta, odnosno o zabrani daljnjih radova donesenih od strane Državnog inspektorata.

Načelnik Predrag Pliško izrazio je nezadovoljstvo takvim odgovorom inspekcije.

-Dostavili su svoju tablicu iz “pamtivijeka” s novim slučajevima, ali to nije direktan odgovor na naš dopis (ako je pokrenut prigovor po ZUP-u pitanje je što inspekcija može napraviti). Uglavnom, za svaki slučaj koji su dostavili vidljivo je da je izdano rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenog objekta. Problem je da nakon takvog rješenja skoro nitko ne ukloni objekt nego ostaje u prostoru. Općina Marčana, odnosno ja kao načelnik, obećao sam da nitko neće moći graditi nekažnjeno i to obećanje sam održao. Zaposlen je komunalni redar odmah na početku mog mandata prvenstveno zbog bespravne gradnje. Svaka nelegalna građevina je prijavljena i izdano je rješenje o uklanjanju, što je čin direktnog kažnjavanja bespravnog graditelja, komentirao je načelnik.

Vikendica s pogledom na more

No, dodaje, nažalost nakon prijave građevinskoj inspekciji ingerencija Općine Marčane prestaje i nemoćni su dalje od toga bilo što napraviti.

-Izvan građevinskih područja legalizirano je oko 1.500 objekata. Nikad nismo, niti ćemo podržati ovakav zakon. No, moramo ga poštovati. Parcelacije koje se dešavaju izvan građevinskih područja u priobalju pogoduju bespravnoj gradnji, bez razlike radi li se o šumi, livadi ili poljoprivrednom terenu. Od države se očekuje da se nelegalni objekti, pogotovo izvan građevinskih zona, sruše i naplati kazna vlasnicima, smatra Pliško.

Općina Marčana se već 20-tak godina konstantno bori s bespravnom gradnjom. Pliško veli da je i prijašnji načelnik ukazivao na ovaj problem i tražio odgovore od nadležnih institucija.

-Više puta su i novinari istarskih medija objavljivali članke o tome, ali je željeni efekt senzibiliziranja javnosti i institucija izostao. Danas imamo situaciju da pojedinci, stanovnici Općine Marčana, prijavljuju bespravne graditelje, što je pohvalno jer se brinu o okolišu i devastaciji prostora. Ali isto tako određeni stanovnici naše općine usko surađuju i udružuju se s bespravnim graditeljima, prethodno udruženim u udrugu bespravnih graditelja u općini Marčana pod nazivom “Regoč”, te pod “krinkom” dobročinjenja čiste dijelove općine koje su – valjda – sami onečistili, ističe Pliško.

U odgovoru koji je stigao na adresu općine iz pazinske ispostave građevinske inspekcije piše, nadalje, da je svaki od inspekcijskih spisa u određenoj fazi postupka u smislu zahtjeva za odgodu izvršenja po ZUP-u, zahtjeva za prekid postupka prema članku 42. stavku 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, pokrenutih upravnih sporova na inspekcijsko rješenje, žalbi na presude Upravnog suda u Rijeci, te ostalih pravnih lijekova.

-Građevinska inspekcija će na području Općine Marčana i nadalje djelovati sukladno Zakonu o državnom inspektoratu, te provoditi Zakonom predviđene mjere, a prisilna izvršenja će se obavljati u ovisnosti od rezultata pravomoćno okončanog postupka ozakonjenja prema posebnom zakonu za svaki konkretan pojedinačni slučaj, zaključuje se u odgovoru.

Iz arhiva Općine Marčana dobili smo na uvid dopise prema Istarskoj županiji, Ministarstvu zaštite okoliša, Državnom inspektoratu Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, Vladi RH, Predsjedniku Republike RH, novinarima Glasa Istre, sva datirano od 1999.do 2020. godine. I to po nekoliko dopisa istim institucijama.

Dakle, borba Općine Marčana s bespravnim graditeljima može se okarakterizirati kao Sizifov posao – pišu, prijavljuju, dopisuju se, ali dok institucije na državnoj razini ne počnu realizirati traženo – uzalud!

Nadajmo se da će se konačno početi poduzimati traženo, barem da se ovlasti općina povećaju da kvalitetno mogu štititi i čuvati svoj prostor!

Očekuje se novi pad cijena goriva: Od ponoći za spremnik dizela 14 kuna manje

Zatvoreni u domovima: Višestruko povećani rizici od nasilja u obitelji i zlostavljanja djece!