in

Primorsko-goranska županija zatvara terase i trgovine

Ilustracija Unsplash

Epidemiolog Dobrica Rončević na današnjoj je pressici Stožera civilne zaštite PGŽ najavio da će Stožer u petak raspravljati o novom krugu zatvaranja na području PGŽ. Danas je u PGŽ 428 novooboljelih te 113 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao se za 308 osoba na njih 3.054.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1.264 uzoraka. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 33.9%, piše Novi list.

Zatvaraju se terase i trgovine

Prema Rončeviću, novi krug zatvaranja podrazumijeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, uključujući i terase, te trgovačkih centara i svih trgovina, osim onih koje prodaju hranu i higijenske potrepštine. Ugostiteljima će ostati dozvoljena dostava.

Ove bi mjere trebale potrajati tjedan dana. Škole će sljedećeg tjedna vjerojatno ostati na online nastavi, kao što je to bilo i prije proljetnih praznika, piše Novi list.

“Svi ugostiteljskih objekti, osim dostave hrane bi također bili zatvoreni, uključujući i terase, koje smatramo minimalno rizičnim za širenje bolesti. Međutim, činjenica je da privlače ljude na prostore koji su urbani i podrazumijevaju određene koncentracije ljudi.

Također, mjere bi podrazumijevale zatvaranje trgovina i trgovačkih centara u kojima se prodaje sve ono što nije neophodno za svakodnevne potrebe, a to su hrana, higijenske i ostale potrepštine.

Treninge na otvorenom ne bismo suspendirali, jer se uglavnom odnose na rekreativni dio, osim profesionalnih liga. Računamo da tu aktivnost na otvorenom prostoru za bez kontaktne sportove ili treninge ne bismo predložili u ovom krugu zatvaranja.

Računamo s time da s dolaskom lijepog vremena većina ljudi će moći svoje potrebe za rekreacijom potražiti u krugu obitelji ili najbližih prijatelja i to u širokom vanjskom prostoru, gdje se ne stvaraju gužve, kao što se stvaraju u urbanim centrima”, poručio je Dobrica Rončević.

Vrhunac epidemijskog vala

Trenutnu epidemiološku situaciju u PGŽ ocijenio je nastavkom negativnog trenda, u kojem nemamo neki nagli porast, unatoč današnjim brojkama.

“Međutim, ove brojke nam govore o tome da smo vjerojatno na vrhuncu ovog epidemijskog vala. Vjerojatno će postojati potreba da se mjere dodatno pojačaju, o čemu će Stožer PGŽ raspravljati u petak.

Cijeli članak pročitajte na https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/stozer-pgz-u-petak-o-novim-mjerama-na-tjedan-dana-se-zatvaraju-terase-i-trgovine/

Obavijest za građane Poreštine koji će se cijepiti u ŽATIKI u subotu

Asfaltirane ceste u Baderni i Dancima